Home » Blog artikelen » Leven met kanker » Leer na kanker je talenten te benutten
Leer na kanker je talenten weer te benutten

Leer na kanker je talenten te benutten

door | 27 sep, 2019 | Leven met kanker

Leestijd: 2 minuten.

Wist je dat mannen vaker kanker krijgen dan vrouwen? Onderzoek heeft uitgewezen dat hier een genetische verklaring voor is. Vrouwen blijken namelijk een aantal beschermende genen in hun cellen te hebben. De manier waarop mannen hun ziek zijn ervaren, blijkt trouwens ook heel verschillend van die van vrouwen.

Man vs vrouw

Terwijl vrouwen sneller geneigd zijn om over hun gevoelens en emoties te praten, zijn mannen doorgaans veel praktischer in gesteld. Hij wil zorgen voor zijn gezin, krachtig zijn. Dat wordt immers van hem verwacht. Hij is toch zeker geen watje? Nog steeds zijn veel mannen ervan overtuigd dat je als man niet mag huilen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat hij als man geen gevoelens en emoties heeft. Ze zijn er wel, maar hij uit ze gewoon niet. Want daarvoor moet je je kwetsbaar opstellen. En dat past niet bij een man. Toch?

Verschillen

In mijn praktijk Paul Simons Coaching, waar ik mensen begeleid die kanker hebben (gehad), zie ik die verschillen tussen man en vrouw elke keer weer heel duidelijk. Met name mannen hebben moeite om de draad weer op te pakken na die heftige periode van behandelingen om de kanker te bestrijden. Vermoeidheid speelt vaak een grote rol, maar daar willen ze niet graag aan toegeven.

Terug naar de basis

Dat zorgt ervoor dat je, ook als man, onderuit kunt gaan. Kunt vallen en weer opstaan. En weer kunt vallen. Na de ingrijpende periode die jij hebt meegemaakt, moet je jezelf soms weer opnieuw ontdekken. En daarbij moet je terug naar de basis. Naar je gevoel. Kijken of wat je altijd deed nog wel bij je past. Onderzoeken waar je weer energie van krijgt. Leren wat je talenten zijn en deze durven benutten.

De natuur in

Als coach wil ik je daar graag bij helpen. Vaak vinden de gesprekken gewoon buiten plaats tijdens een wandeling door het bos of op het strand. Dat praat makkelijker. Al lopend door de natuur krijg je nieuwe inzichten. Gun jezelf die persoonlijke ontwikkeling. Gun jezelf het praten tegen iemand met wie je geen emotionele band hebt. Want dát is vaak zo lastig met de mensen om je heen waarvan je houdt. Je wilt hen immers niet belasten met jouw problemen.

Je kunt het

Ik weet zeker dat het je lukt om te leren praten over je gevoelens. Het helpt je om overzicht én inzicht te krijgen. Je wordt dan misschien niet meer de oude, maar wél een nieuwe versie van van jezelf. Een versie die bewuster leeft en geniet van de dingen die allemaal nog wél kunnen. Van talenten die wellicht nu eindelijk de kans krijgen om te worden ontplooid. Dat gun ik iedereen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden en onderzoeken waar jouw mogelijkheden en waar jouw kracht ligt?Neem contact op, een vrijblijvend kennismakingsgesprek van 45 minuten is altijd kosteloos!

Gerelateerde artikelen

Leven met kanker: Zorg voor een stabiele basis in je relatie

Leven met kanker: Zorg voor een stabiele basis in je relatie

Samen oud worden, allerlei wereldreizen maken, jullie (klein)kinderen zien opgroeien, samen een nieuw huis bouwen. Verwachtingen over de toekomst die misschien heel vanzelfsprekend lijken, maar op zijn minst tijdelijk op losse schroeven komen te staan als je wordt geconfronteerd met kanker. Want niet alleen je lichaam gaat door een rollercoaster door deze ziekte; élk aspect van je leven staat ineens op zijn kop. Veranderingen in je relatie zijn hierdoor onvermijdelijk. Kanker hoeft echter niet je relatie te verzieken.
Tijdens de coach-gesprekken kunnen we zoeken naar een stabiele basis.

lees verder
Loslaten van wat er is geweest

Loslaten van wat er is geweest

‘Loslaten van wat er is geweest’ is voor mijzelf een binnenkomer. Ik laat niet de rand van het dak los, ik laat mijn hond niet los. Ik laat bepaalde gevoelens los. Perfectionisme, alles perfect doen, de controle houden over wat er is en geen fouten durven maken. Dat kost heel veel energie. Nog erger is dat je er helemaal niets mee bereikt. Mensen die leven met kanker laten ook iets los. Het leven veranderd, het lichaam veranderd, het zelfbeeld en de toekomst worden anders. Wat kun je doen om het voor jezelf rustiger te maken……

lees verder
Omgaan met emoties rondom kanker

Omgaan met emoties rondom kanker

Van tevoren kun je niet bedenken wat je allemaal te wachten staat als je kanker krijgt. Er breekt een periode aan van doktersafspraken, onderzoeken, behandelingen en hersteltijd vol onzekerheid. En daarna, hoop je, een goed bericht. Maar zelfs daarna, wanneer de toekomst zich weer voor je uitstrekt, is het leven vaak onherroepelijk veranderd. Hoe ga je om met zo’n heftige, onzekere periode? Ondanks dat je iets naars hebt meegemaakt, kun je toch weer een waardevol leven leiden. Door de tijd te nemen je teleurstelling, verdriet en angst een plekje te geven, ontstaat er vanzelf weer ruimte om vooruit te kijken. Ontdek mogelijkheden om je leven weer vorm te geven.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WIL JIJ OOK MEER INFORMATIE ONTVANGEN? SCHRIJF JE DAN IN EN ONTVANG DE LAATSTE BLOG EN LEUKE TIPS!

Privacybeleid

Dankjewel, je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin