Home » Blog artikelen » Na kanker je zelfvertrouwen weer terug vinden

Na kanker je zelfvertrouwen weer terug vinden

27 april 2019

Leestijd: 2 minuten.

Als je kanker hebt, of hebt gehad, verandert er veel in je leven. Je lichaam heeft je in de steek gelaten. Zonder dat jij het doorhad, groeide er een kwaadaardig gezwel. Niets wees erop dat jij zo’n ernstige ziekte bij je droeg. Hooguit voelde je soms ergens pijn of was je erg moe. Maar ach, daar heeft iedereen weleens last van. Toch? Nu voel je je onzeker, ben je bang en is je zelfbeeld veranderd. Hoe ga je daarmee om?

Je ‘oude ik’

Wanneer je middenin de behandelingen tegen kanker zit, krijg je van je omgeving veel aandacht en begrip. Maar zodra de tumor is weggesneden en eventuele achtergebleven kwaadaardige cellen met radio-, chemo- of immunotherapie zijn behandeld, kan het herstelproces beginnen. De mensen om je heen verwachten toch binnen afzienbare tijd je ‘oude ik’ weer terug te zien na deze heftige periode.

Angst en onzekerheid

Zelf heb je het gevoel dat je ‘oude ik’ verder weg lijkt dan ooit. Je wordt geplaagd door heftige vermoeidheid, kunt je moeilijk concentreren, hebt wellicht last van oedeem of bewegingsbeperkingen door je litteken. Wellicht voel je je verminkt door de operatie, waardoor je hele zelfbeeld is veranderd. Bij elk pijntje ben je bang dat de kanker weer terug is. Je weet met je hoofd wel dat je zo niet moet reageren, maar je gevoel slaat nu eenmaal meteen alarm.

Nooit meer onbevangen

Je hebt iets ongelooflijk heftigs meegemaakt, waardoor je hele leven op zijn kop stond. Dat is niet zomaar over, nu het gevaar lijkt te zijn geweken. Dat moet je verwerken, en daar ben je tijdens de behandelingen totaal niet aan toegekomen. Dat heeft tijd nodig. En die ‘oude ik’ komt niet altijd terug. Je ‘oude ik’ was onbevangen, vol energie en blij met het uiterlijk. En dat alles kan voorgoed zijn veranderd.

Omarm je ‘nieuwe ik’

Je ‘oude ik’ heeft plaatsgemaakt voor een ‘nieuwe ik’. Een ‘nieuwe ik’ waar je aan moet wennen. Als je fit genoeg bent om een stukje te wandelen, gaan we je ‘nieuwe ik’ samen verkennen. Er opnieuw mee leren omgaan. Hoe kun je je energie goed verdelen, je angsten in de ogen durven kijken en van littekens leren houden. Die littekens zijn het zichtbare bewijs dat er iets heeft plaatsgevonden waardoor jij een nieuwe kans krijgt op een prachtige toekomst. En is een wandeling voor jou nog net een brug te ver? Dan drinken we samen ergens een kop koffie of thee.

Vind je zelfvertrouwen terug

Jij bent niet je kanker, je litteken of de restschade die deze ernstige ziekte op je lichaam heeft achtergelaten, maar jij bent een prachtig mens. Je zult merken dat je dat idee langzaam maar zeker weer durft te omarmen. Je mag trots zijn op je lichaam. Het heeft je niet verraden, maar juist gevochten om weer beter te worden. En inderdaad, soms zal die onzekerheid weer de kop opsteken wanneer je ergens pijn voelt. Is de kanker weer terug? Natuurlijk is het bij twijfel altijd goed om je arts te raadplegen, en waarschijnlijk moet je sowieso nog regelmatig terugkomen voor controle, maar durf weer vertrouwen te hebben. Onze gezamenlijke gesprekken kunnen je daarbij helpen.

Merk je dat jij je mooiste leven wil blijven leven vol zelfvetrouwen en weet je niet goed weet hoe je dit (weer) kunt oppakken? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek zodat wij samen jouw doelen kunnen bepalen en uiteraard naartoe werken. Dan kun jij je mooiste leven weer gaan leven!

Gerelateerde artikelen

Omgaan met emoties rondom kanker

Omgaan met emoties rondom kanker

Van tevoren kun je niet bedenken wat je allemaal te wachten staat als je kanker krijgt. Er breekt een periode aan van doktersafspraken, onderzoeken, behandelingen en hersteltijd vol onzekerheid. En daarna, hoop je, een goed bericht. Maar zelfs daarna, wanneer de toekomst zich weer voor je uitstrekt, is het leven vaak onherroepelijk veranderd. Hoe ga je om met zo’n heftige, onzekere periode? Ondanks dat je iets naars hebt meegemaakt, kun je toch weer een waardevol leven leiden. Door de tijd te nemen je teleurstelling, verdriet en angst een plekje te geven, ontstaat er vanzelf weer ruimte om vooruit te kijken. Ontdek mogelijkheden om je leven weer vorm te geven.

Lees meer
Wereldkankerdag: kanker verandert je leven

Wereldkankerdag: kanker verandert je leven

Op 4 februari is het Wereldkankerdag. Op deze dag worden door het hele land evenementen georganiseerd voor mensen die op verschillende manieren met kanker te maken hebben gekregen. Want kanker kan je wereld behoorlijk op zijn kop zetten. Natuurlijk wanneer je zelf de diagnose hebt gekregen, maar ook als je de partner bent van iemand met kanker. De ziekte verandert niet alleen jouw leven maar kan ook het leven van je partner flink raken. Hoe kun je dit samen oppakken en veerwerken? Lees hier meer….

Lees meer
Weer aan het werk na kanker

Weer aan het werk na kanker

Wanneer je te horen hebt gekregen dat je behandelingen tegen kanker met succes zijn afgerond, ben je natuurlijk ontzettend blij. Je wilt misschien weer aan het werk, met de kinderen spelen en ze naar school brengen, sporten… Met andere woorden, een normaal leven leiden. Veelal wordt gedacht dat wanneer je genezen bent verklaard, je dit leven vanzelf weer oppakt. Maar dat is vaak niet het geval. Wanneer je gaat re-integreren, kan het zijn dat het moeilijker gaat dan je van tevoren mogelijk had gedacht. Je hebt (al lange tijd) weinig contact met collega’s gehad en ervaart mogelijk nog na-effecten. Bovendien kun je heel anders in het leven staan wanneer je erg ziek bent geweest. Als coach rondom kanker begeleidt geregeld mensen die hiermee te maken krijgen. Wat zijn de mogelijkheden om te re-integreren?

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in en ontvang1x per maand mijn nieuwsbrief met mijn laatste blog, tips, informatie en nieuws!

Je hebt je met succes ingeschreven en ontvangt maximaal 1x per maand een nieuwsbrief!

Tweet
Share
Share
Pin