Home » Blog artikelen » Leven met kanker » Na kanker je zelfvertrouwen weer terug vinden
Na kanker je zelfvertrouwen weer terugvinden

Na kanker je zelfvertrouwen weer terug vinden

door | 27 apr, 2019 | Leven met kanker

Leestijd: 2 minuten.

Als je kanker hebt, of hebt gehad, verandert er veel in je leven. Je lichaam heeft je in de steek gelaten. Zonder dat jij het doorhad, groeide er een kwaadaardig gezwel. Niets wees erop dat jij zo’n ernstige ziekte bij je droeg. Hooguit voelde je soms ergens pijn of was je erg moe. Maar ach, daar heeft iedereen weleens last van. Toch? Nu voel je je onzeker, ben je bang en is je zelfbeeld veranderd. Hoe ga je daarmee om?

Je ‘oude ik’

Wanneer je middenin de behandelingen tegen kanker zit, krijg je van je omgeving veel aandacht en begrip. Maar zodra de tumor is weggesneden en eventuele achtergebleven kwaadaardige cellen met radio-, chemo- of immunotherapie zijn behandeld, kan het herstelproces beginnen. De mensen om je heen verwachten toch binnen afzienbare tijd je ‘oude ik’ weer terug te zien na deze heftige periode.

Angst en onzekerheid

Zelf heb je het gevoel dat je ‘oude ik’ verder weg lijkt dan ooit. Je wordt geplaagd door heftige vermoeidheid, kunt je moeilijk concentreren, hebt wellicht last van oedeem of bewegingsbeperkingen door je litteken. Wellicht voel je je verminkt door de operatie, waardoor je hele zelfbeeld is veranderd. Bij elk pijntje ben je bang dat de kanker weer terug is. Je weet met je hoofd wel dat je zo niet moet reageren, maar je gevoel slaat nu eenmaal meteen alarm.

Nooit meer onbevangen

Je hebt iets ongelooflijk heftigs meegemaakt, waardoor je hele leven op zijn kop stond. Dat is niet zomaar over, nu het gevaar lijkt te zijn geweken. Dat moet je verwerken, en daar ben je tijdens de behandelingen totaal niet aan toegekomen. Dat heeft tijd nodig. En die ‘oude ik’ komt niet altijd terug. Je ‘oude ik’ was onbevangen, vol energie en blij met het uiterlijk. En dat alles kan voorgoed zijn veranderd.

Omarm je ‘nieuwe ik’

Je ‘oude ik’ heeft plaatsgemaakt voor een ‘nieuwe ik’. Een ‘nieuwe ik’ waar je aan moet wennen. Als je fit genoeg bent om een stukje te wandelen, gaan we je ‘nieuwe ik’ samen verkennen. Er opnieuw mee leren omgaan. Hoe kun je je energie goed verdelen, je angsten in de ogen durven kijken en van littekens leren houden. Die littekens zijn het zichtbare bewijs dat er iets heeft plaatsgevonden waardoor jij een nieuwe kans krijgt op een prachtige toekomst. En is een wandeling voor jou nog net een brug te ver? Dan drinken we samen ergens een kop koffie of thee.

Vind je zelfvertrouwen terug

Jij bent niet je kanker, je litteken of de restschade die deze ernstige ziekte op je lichaam heeft achtergelaten, maar jij bent een prachtig mens. Je zult merken dat je dat idee langzaam maar zeker weer durft te omarmen. Je mag trots zijn op je lichaam. Het heeft je niet verraden, maar juist gevochten om weer beter te worden. En inderdaad, soms zal die onzekerheid weer de kop opsteken wanneer je ergens pijn voelt. Is de kanker weer terug? Natuurlijk is het bij twijfel altijd goed om je arts te raadplegen, en waarschijnlijk moet je sowieso nog regelmatig terugkomen voor controle, maar durf weer vertrouwen te hebben. Onze gezamenlijke gesprekken kunnen je daarbij helpen.

Merk je dat jij je mooiste leven wil blijven leven vol zelfvetrouwen en weet je niet goed weet hoe je dit (weer) kunt oppakken? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek zodat wij samen jouw doelen kunnen bepalen en uiteraard naartoe werken. Dan kun jij je mooiste leven weer gaan leven!

Gerelateerde artikelen

Leven met kanker, hoe ga ik om met mijn emoties?

Leven met kanker, hoe ga ik om met mijn emoties?

Dat leuke tv-programma waar iedereen het over heeft, een drankje in een knus koffiecafé, zonlicht na een zware regenbui of de glimlach van je pasgeboren neefje. Dingen waar je maar moeilijk van kunt genieten als je gedachten en emoties volledig door een ernstige ziekte als kanker beheerst worden. Het is dan moeilijk om je dagelijks leven op te pakken. Op het ene moment ben je misschien nog dankbaar dat je er nog bent. Op het andere moment word je ineens overmand door hevige boosheid. Waarom moest het nou mij overkomen? Ik wil nog zoveel, ik heb nog zoveel dromen.
Hoe klinkt dit: niet meer bang en onzeker zijn. Weer de regie over je eigen leven terugkrijgen. En meer balans ervaren en meer genieten. Stapje voor stapje je pad terugvinden en (her)ontdekken wat er allemaal mogelijk is in je leven.

lees verder
Leven met kanker: Zorg voor een stabiele basis in je relatie

Leven met kanker: Zorg voor een stabiele basis in je relatie

Samen oud worden, allerlei wereldreizen maken, jullie (klein)kinderen zien opgroeien, samen een nieuw huis bouwen. Verwachtingen over de toekomst die misschien heel vanzelfsprekend lijken, maar op zijn minst tijdelijk op losse schroeven komen te staan als je wordt geconfronteerd met kanker. Want niet alleen je lichaam gaat door een rollercoaster door deze ziekte; élk aspect van je leven staat ineens op zijn kop. Veranderingen in je relatie zijn hierdoor onvermijdelijk. Kanker hoeft echter niet je relatie te verzieken.
Tijdens de coach-gesprekken kunnen we zoeken naar een stabiele basis.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WIL JIJ OOK MEER INFORMATIE ONTVANGEN? SCHRIJF JE DAN IN EN ONTVANG DE LAATSTE BLOG EN LEUKE TIPS!

Privacybeleid

Dankjewel, je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin