Home » Blog artikelen » Leven met kanker » Na kanker je zelfvertrouwen weer terug vinden
Na kanker je zelfvertrouwen weer terugvinden

Na kanker je zelfvertrouwen weer terug vinden

door | 27 apr, 2019 | Leven met kanker

Leestijd: 2 minuten.

Als je kanker hebt, of hebt gehad, verandert er veel in je leven. Je lichaam heeft je in de steek gelaten. Zonder dat jij het doorhad, groeide er een kwaadaardig gezwel. Niets wees erop dat jij zo’n ernstige ziekte bij je droeg. Hooguit voelde je soms ergens pijn of was je erg moe. Maar ach, daar heeft iedereen weleens last van. Toch? Nu voel je je onzeker, ben je bang en is je zelfbeeld veranderd. Hoe ga je daarmee om?

Je ‘oude ik’

Wanneer je middenin de behandelingen tegen kanker zit, krijg je van je omgeving veel aandacht en begrip. Maar zodra de tumor is weggesneden en eventuele achtergebleven kwaadaardige cellen met radio-, chemo- of immunotherapie zijn behandeld, kan het herstelproces beginnen. De mensen om je heen verwachten toch binnen afzienbare tijd je ‘oude ik’ weer terug te zien na deze heftige periode.

Angst en onzekerheid

Zelf heb je het gevoel dat je ‘oude ik’ verder weg lijkt dan ooit. Je wordt geplaagd door heftige vermoeidheid, kunt je moeilijk concentreren, hebt wellicht last van oedeem of bewegingsbeperkingen door je litteken. Wellicht voel je je verminkt door de operatie, waardoor je hele zelfbeeld is veranderd. Bij elk pijntje ben je bang dat de kanker weer terug is. Je weet met je hoofd wel dat je zo niet moet reageren, maar je gevoel slaat nu eenmaal meteen alarm.

Nooit meer onbevangen

Je hebt iets ongelooflijk heftigs meegemaakt, waardoor je hele leven op zijn kop stond. Dat is niet zomaar over, nu het gevaar lijkt te zijn geweken. Dat moet je verwerken, en daar ben je tijdens de behandelingen totaal niet aan toegekomen. Dat heeft tijd nodig. En die ‘oude ik’ komt niet altijd terug. Je ‘oude ik’ was onbevangen, vol energie en blij met het uiterlijk. En dat alles kan voorgoed zijn veranderd.

Omarm je ‘nieuwe ik’

Je ‘oude ik’ heeft plaatsgemaakt voor een ‘nieuwe ik’. Een ‘nieuwe ik’ waar je aan moet wennen. Als je fit genoeg bent om een stukje te wandelen, gaan we je ‘nieuwe ik’ samen verkennen. Er opnieuw mee leren omgaan. Hoe kun je je energie goed verdelen, je angsten in de ogen durven kijken en van littekens leren houden. Die littekens zijn het zichtbare bewijs dat er iets heeft plaatsgevonden waardoor jij een nieuwe kans krijgt op een prachtige toekomst. En is een wandeling voor jou nog net een brug te ver? Dan drinken we samen ergens een kop koffie of thee.

Vind je zelfvertrouwen terug

Jij bent niet je kanker, je litteken of de restschade die deze ernstige ziekte op je lichaam heeft achtergelaten, maar jij bent een prachtig mens. Je zult merken dat je dat idee langzaam maar zeker weer durft te omarmen. Je mag trots zijn op je lichaam. Het heeft je niet verraden, maar juist gevochten om weer beter te worden. En inderdaad, soms zal die onzekerheid weer de kop opsteken wanneer je ergens pijn voelt. Is de kanker weer terug? Natuurlijk is het bij twijfel altijd goed om je arts te raadplegen, en waarschijnlijk moet je sowieso nog regelmatig terugkomen voor controle, maar durf weer vertrouwen te hebben. Onze gezamenlijke gesprekken kunnen je daarbij helpen.

Merk je dat jij je mooiste leven wil blijven leven vol zelfvetrouwen en weet je niet goed weet hoe je dit (weer) kunt oppakken? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek zodat wij samen jouw doelen kunnen bepalen en uiteraard naartoe werken. Dan kun jij je mooiste leven weer gaan leven!

Gerelateerde artikelen

Hoe richt ik mijn leven in nu ik ziek ben

Hoe richt ik mijn leven in nu ik ziek ben

Hoe richt ik mijn leven in nu ik ziek ben? Als je te horen krijgt dat je ziek bent, kan dat voelen als het einde van de wereld zoals je die kende. Opeens is alles anders. Werk komt op een laag pitje te staan, medische behandeling is nu wat ertoe doet. Dat, en de hoop dat je lichaam zal genezen. Het voelt misschien machteloos. Want net zoals je er geen invloed op had dat je ziek werd, lijk je maar weinig invloed te hebben op je genezing. Die machteloosheid kan je het gevoel geven dat je weinig grip meer op je leven hebt. Lees hier meer over de mogelijkheden die er zijn om jouw pad weer te vinden!

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in en ontvang1x per maand mijn nieuwsbrief met mijn laatste blog, tips, informatie en nieuws!

Je hebt je met succes ingeschreven en ontvangt maximaal 1x per maand een nieuwsbrief!

Tweet
Share
Share
Pin