Home » Blog artikelen » Life Coaching » Negatief gevoel? Zet de knop om naar positiviteit!
Negatieve spiraal? Zet de knop om naar positiviteit!

Negatief gevoel? Zet de knop om naar positiviteit!

door | 18 sep, 2020 | Life Coaching

Is het glas bij jou altijd half vol of is het altijd half leeg? Of ben je op zoek naar de kraan?

Er gebeurd veel op dit moment. In Nederland, in de wereld, in jouw omgeving en misschien ook wel bij jezelf. Deze vreemde periode kan onrust veroorzaken, positiviteit kan eenvoudig omgezet worden in negativiteit zonder dat je daar erg in hebt. Het leven is veranderd of aangepast. Je kon zoveel en moet nu met een aantal zaken rekening houden. Soms eenvoudig maar het beperkt wel een (groot) aantal dingen die je gewend bent! Er wordt heel wat van ons gevraagd en dat werkt overal door!

Negatief denken

Je hebt het soms niet eens door, maar je eerste reactie is eigenlijk automatisch negatief. Alsof je hoofd ingesteld staat op een bepaalde frequentie waardoor je alleen maar negatief kunt denken. Wanneer iemand een idee voorlegt, zie jij alleen maar alle doemscenario’s en mogelijke manieren waarop het mis kan gaan, zonder de positieve kant ervan in te zien. Het wordt dan tijd om uit die negatieve spiraal te stappen en de knop om te zetten naar positiviteit.

Hersentraining

Sommige mensen lijken altijd de zonnige kant van het leven in te zien, zelfs als het regent. Maar hoewel het misschien makkelijk lijkt, gaat hier vaak jarenlange training aan vooraf. Niemand wordt geboren als optimist of pessimist, al is dit wel voor een deel genetisch bepaald. De mate waarin je geneigd bent om positief of negatief te denken, hangt vooral af van je omgeving en opvoeding. Maar er is goed nieuws voor pessimisten: je kunt hier wel invloed op uitoefenen.

Verslagen houding

Maar hoe doe je dat precies? Wanneer je het glas altijd als halfleeg hebt beschouwd, is het enorm lastig om ineens de optimist uit te gaan hangen. De een is beter in staat om tegenslagen te verwerken en achter zich te laten dan de andere. Een negatieve mindset is vaak gebaseerd op aannames en overtuigingen door gebeurtenissen uit het verleden. Wanneer je elke afwijzing persoonlijk beschouwt, kun je jezelf gaan aanleren om een verslagen houding aan te nemen en van het ergste uit te gaan.

Denken in mogelijkheden

Hoewel deze manier van denken effectief is als jezelf wilt behoeden voor teleurstellingen, sluit het je af van alle positieve uitkomsten. De eerste stap is dan om negatieve gedachten te veranderen in positieve gedachten. Hoe meer je positief gaat denken, hoe makkelijker het wordt om te denken in mogelijkheden, in plaats van moeilijkheden. Er ontstaan dan steeds nieuwe verbindingen in het brein, waardoor je makkelijker tot oplossingen komt.

Bewustzijn

Merk je dat je negatief tegenover een bepaalde situatie staat? Sta hier dan even bij stil, zonder je hierin mee te laten voeren. Bedenk vervolgens waar de gedachte vandaan komt en hoe je dit van een andere kant kunt bekijken. Komt het voort uit een slechte ervaring uit het verleden, angst voor teleurstelling of onzekerheid? Probeer dit dan te zien als een nieuwe kans om te leren en jezelf te verbeteren.

Afstand van negativiteit

Door steeds af te gaan op je eerste impuls, blokkeer je alle andere gedachten. En wanneer je je laat leiden door een negatieve gedachte, zullen er meerdere volgen. Je doorbreekt het patroon dus pas als je hier bewust mee omgaat. Door je hersenen te trainen middels meditatie en mindfulness of door afleiding te zoeken, kun je steeds makkelijker afstand doen van negativiteit.

Coaching

Het is niet altijd even makkelijk om je bewust te zijn van je eigen gedachten en jezelf toe te spreken. Maar waar een wil is, is een weg. Met life-coaching help ik je daarom graag om tot nieuwe inzichten te komen. We gaan op zoek naar de overtuigingen die ertoe leiden dat je jezelf beperkingen oplegt. Ook reik ik je handvatten aan om een positieve, zelfverzekerde en krachtige mindset te ontwikkelen. Je zult merken dat de wereld weer voor je opengaat, wanneer je voor de mogelijkheden openstaat.

Positief verder!

Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn? Kan ik je ondersteunen met het (weer) ontdekken van jouw mogelijkheden om de wereld te zien zoals hij is? Is voor jou het glas half vol of half leeg? Of ben jij iemand die de kraan zoekt? Wil jij de positieve punten weer vinden, zien en ook uitspreken? Neem vrijblijvend contact op en we plannen een gratis kennismakingsgesprek van maximaal 45 minuten!

Gerelateerde artikelen

Hoe zie je jouw toekomst?

Hoe zie je jouw toekomst?

Je hoort vandaag de dag niets anders dan Corona of Covid-19. Alles draait om een aantal zaken: Veilgheid, anderhalve meter afstand, binnen blijven en handen wassen. Het moment om na te denken en na ta gaan of je op het juiste pad in je leven bent. Wil je iets anders, is je huidige werkt en leven echt wat je ooit wilde. Neem je genoeg tijd voor jezelf en je familie en vrienden. Ben je niet teveel bezig voor een ander? Lees hier meer over jouw toekomst en de mogelijkheden die nu ontstaan.

lees verder
Kort lontje? Laat je niet leiden door woede en agressiviteit

Kort lontje? Laat je niet leiden door woede en agressiviteit

Schiet je bij het minste of geringste uit je slof? Heb je het gevoel dat je elk moment op ontploffen staat, alsof er een bom in je tikt die elk moment af kan gaan? Lukt het je maar niet om de woede en agressiviteit in toom te houden en wil je niet langer je relaties beschadigen? Coaching kan dan een uitkomst zijn, door te leren hoe je op een bewustere manier omgaat met deze gevoelens.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WIL JIJ OOK MEER INFORMATIE ONTVANGEN? SCHRIJF JE DAN IN EN ONTVANG DE LAATSTE BLOG EN LEUKE TIPS!

Privacybeleid

Dankjewel, je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin