Home » Blog artikelen » Life Coaching » Opgekropte gevoelens? Leer beter communiceren!
Opgekropte gevoelens? Leer beter communiceren

Opgekropte gevoelens? Leer beter communiceren!

door | 28 jul, 2020 | Life Coaching

Leestijd: 3 minuten

Soms zit je zo gevangen in jezelf, dat je je niet meer kunt uiten. Je gedachten en gevoelens stapelen zich vanbinnen op en je kunt steeds minder hebben. Er wordt dan van je verwacht dat je hier zelf mee om weet te gaan. Dat je aangeeft wanneer je je grens hebt bereikt en om hulp vraagt wanneer je dit nodig hebt. Maar wat nou als je niet weet hoe je dit moet doen? Met life-coaching leer je om beter te communiceren en je gevoelens te uiten.

Spanningen en tegenslagen

Op het werk gaat het even niet zo lekker, je hebt te maken met financiële of medische tegenslagen of er zijn thuis spanningen door een gebrek aan ruimte of communicatie. Je durft misschien niet aan jezelf toe te geven dat je hier moeite mee hebt. Tegenover de buitenwereld doe je alsof er niets aan de hand is. Je wilt niet klagen, of een last zijn voor anderen. Ondertussen blijf je in stilte rondlopen met je problemen, wat het alleen maar erger maakt.

Groot houden

Wanneer je te maken hebt met een emotionele situatie, wil je je waarschijnlijk groot houden voor anderen. Omdat je denkt dat het zo hoort. Maar door te doen alsof jij de stoïcijnse steun en toeverlaat bent, de rots waarop iedereen kan bouwen, de emmer die nooit volloopt, leidt dit alleen maar tot miscommunicatie, onbegrip en frustraties. Zolang jij niet uitkomt voor jouw gevoelens, weten anderen niet wat jouw grenzen zijn en hoeveel ze van je kunnen vragen.

Van passief tot agressief

Door steeds ja en amen te zeggen, of door negatieve gedachten en gevoelens met je mee te dragen, zonder dat je ze los kunt laten, volgt er op den duur vaak een uitbarsting. Je wordt steeds vaker overvallen door je emoties en komt prikkelbaar uit de hoek. Je reageert passief-agressief of juist agressief, omdat je je gevoelens niet op tijd hebt besproken. Zo ontstaan er conflicten op een ongelukkig moment.

Kracht van emoties

Misschien heb je van huis uit meegekregen dat je je niet moet aanstellen, dat je sterk moet zijn en dat het tonen van gevoelens een zwakte is. Mannen worden vaak geleerd om zelfredzaam te zijn en problemen zelf op te lossen. Maar door niet over je gevoelens te praten en ze steeds maar weer in te slikken, kom je juist in de problemen. Zie het daarom als een kracht om bewust met gevoelens om te gaan. Dit creëert meer openheid en begrip, wat leidt tot sterkere relaties met anderen.

Proactief communiceren

Geef tijdig aan wanneer je iets dwarszit, want zo ontstaat er ruimte voor zelfverbetering. Daarnaast voorkom je dat de emoties hoog oplopen en je niet meer in staat bent om kalm te communiceren. Het kan lastig zijn om dit gesprek aan te knopen, maar wees niet bang om kwetsbaar te zijn en emoties te tonen. Dit maakt je menselijk en brengt je een stapje verder in je persoonlijke ontwikkeling. Proactief communiceren heeft namelijk een positief effect op je privéleven en op de werkvloer.

Coaching

Kun jij je moeilijk openstellen en wil je leren hoe je beter kunt communiceren? Ik help je graag om in contact te komen met je gevoel en hierover te praten met anderen. Door je gevoelens eerder te herkennen, kun je dit ook makkelijker onder woorden brengen. Als life-coach en coach rondom kanker bied ik verschillende trajecten om grip te krijgen op de emoties en denkpatronen die je tegenhouden, zodat je weer stappen vooruit kunt zetten.

Neem vrijblijvend contact op! Zo kunnen we de mogelijkheden bespreken en kijken of ik het juiste coach voor je ben om jouw gedachten weer helder te krijgen! Waarom energie verspillen, je niet goed voelen terwijl je weet dat er mogelijkheden en opties zijn die jou kunnen ondersteunen in jouw zoektocht?

 “Het kleinste lek kan het grootste schip laten zinken”

 

Gerelateerde artikelen

Met lifecoaching kom jij eindelijk die stap verder

Met lifecoaching kom jij eindelijk die stap verder

Herken je dat? Je zit boordevol ideeën, maar eigenlijk komt er nooit wat van. Je krijgt het simpelweg niet van de grond. En dat, terwijl je er dolgraag mee aan de slag wilt. Op de één of andere manier heb je geen idee waar je moet beginnen. Hoe mooi zou het zijn als je het beste uit jezelf kunt halen, eindelijk die droom kunt verwezenlijken en elke dag blij wordt van wat je doet?
Soms kom je er in je eentje gewoon niet uit. Dan is het heerlijk om met mij, als onafhankelijk persoon, te sparren over waar jij tegenaan loopt. Samen met mij maak je veel grotere stappen naar een beter leven.

Lees meer
Radeloos? Vind je rust terug!

Radeloos? Vind je rust terug!

We leven in een maatschappij die veel van ons vraagt. We hebben allemaal drukke dagen, willen goed presteren op ons werk en doen ons best om voldoende aandacht te hebben voor ons privéleven. Het is dan logisch dat je stress ervaart, last krijgt van slaapproblemen en met het gevoel kampt dat je ver van jezelf af staat.
Een coachingstraject kan je helpen je gedachten weer helder te krijgen en je kwaliteiten te versterken, zodat je de controle over je eigen leven weer terug kunt nemen.

Lees meer
Beheerst angst jouw leven? Wees niet bang voor confrontatie!

Beheerst angst jouw leven? Wees niet bang voor confrontatie!

De afgelopen maanden is er veel gebeurd, heel veel en zelfs teveel! Als er íéts is wat ons geleerd heeft dat ons leven in korte tijd enorm kan veranderen, is dat het Coronavirus wel. Eerst was het een ver-van-ons-bedgebeuren, maar inmiddels weten we dat het ons allemaal treft. Iedereen heeft te maken met de gevolgen van Corona: voor ons als mens, voor onze bedrijven, voor onze gehele economie. We zijn er allemaal bij betrokken geraakt en het heeft een enorme impact. Op iedereen!
Dat kan ook betekenen dat angst en vertrouwen harder gaan meespelen in je leven, in jouw systeem. Doemscenario’s, angst voor de toekomst van je jezelf, je werk of voor je kinderen. Angst sla je op en neem je mee naar de donkere kant van het leven en dat is niet alleen zonde, het is niet nodig! Lees hier meer over de mogelijkheid om je angsten te leren kennen en ermee te om te gaan.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in en ontvang1x per maand mijn nieuwsbrief met mijn laatste blog, tips, informatie en nieuws!

Je hebt je met succes ingeschreven en ontvangt maximaal 1x per maand een nieuwsbrief!

Tweet
Share
Share
Pin