Home » Blog artikelen » Life Coaching » Opgekropte gevoelens? Leer beter communiceren!
Opgekropte gevoelens? Leer beter communiceren

Opgekropte gevoelens? Leer beter communiceren!

door | 28 jul, 2020 | Life Coaching

Leestijd: 3 minuten

Soms zit je zo gevangen in jezelf, dat je je niet meer kunt uiten. Je gedachten en gevoelens stapelen zich vanbinnen op en je kunt steeds minder hebben. Er wordt dan van je verwacht dat je hier zelf mee om weet te gaan. Dat je aangeeft wanneer je je grens hebt bereikt en om hulp vraagt wanneer je dit nodig hebt. Maar wat nou als je niet weet hoe je dit moet doen? Met life-coaching leer je om beter te communiceren en je gevoelens te uiten.

Spanningen en tegenslagen

Op het werk gaat het even niet zo lekker, je hebt te maken met financiële of medische tegenslagen of er zijn thuis spanningen door een gebrek aan ruimte of communicatie. Je durft misschien niet aan jezelf toe te geven dat je hier moeite mee hebt. Tegenover de buitenwereld doe je alsof er niets aan de hand is. Je wilt niet klagen, of een last zijn voor anderen. Ondertussen blijf je in stilte rondlopen met je problemen, wat het alleen maar erger maakt.

Groot houden

Wanneer je te maken hebt met een emotionele situatie, wil je je waarschijnlijk groot houden voor anderen. Omdat je denkt dat het zo hoort. Maar door te doen alsof jij de stoïcijnse steun en toeverlaat bent, de rots waarop iedereen kan bouwen, de emmer die nooit volloopt, leidt dit alleen maar tot miscommunicatie, onbegrip en frustraties. Zolang jij niet uitkomt voor jouw gevoelens, weten anderen niet wat jouw grenzen zijn en hoeveel ze van je kunnen vragen.

Van passief tot agressief

Door steeds ja en amen te zeggen, of door negatieve gedachten en gevoelens met je mee te dragen, zonder dat je ze los kunt laten, volgt er op den duur vaak een uitbarsting. Je wordt steeds vaker overvallen door je emoties en komt prikkelbaar uit de hoek. Je reageert passief-agressief of juist agressief, omdat je je gevoelens niet op tijd hebt besproken. Zo ontstaan er conflicten op een ongelukkig moment.

Kracht van emoties

Misschien heb je van huis uit meegekregen dat je je niet moet aanstellen, dat je sterk moet zijn en dat het tonen van gevoelens een zwakte is. Mannen worden vaak geleerd om zelfredzaam te zijn en problemen zelf op te lossen. Maar door niet over je gevoelens te praten en ze steeds maar weer in te slikken, kom je juist in de problemen. Zie het daarom als een kracht om bewust met gevoelens om te gaan. Dit creëert meer openheid en begrip, wat leidt tot sterkere relaties met anderen.

Proactief communiceren

Geef tijdig aan wanneer je iets dwarszit, want zo ontstaat er ruimte voor zelfverbetering. Daarnaast voorkom je dat de emoties hoog oplopen en je niet meer in staat bent om kalm te communiceren. Het kan lastig zijn om dit gesprek aan te knopen, maar wees niet bang om kwetsbaar te zijn en emoties te tonen. Dit maakt je menselijk en brengt je een stapje verder in je persoonlijke ontwikkeling. Proactief communiceren heeft namelijk een positief effect op je privéleven en op de werkvloer.

Coaching

Kun jij je moeilijk openstellen en wil je leren hoe je beter kunt communiceren? Ik help je graag om in contact te komen met je gevoel en hierover te praten met anderen. Door je gevoelens eerder te herkennen, kun je dit ook makkelijker onder woorden brengen. Als life-coach en coach rondom kanker bied ik verschillende trajecten om grip te krijgen op de emoties en denkpatronen die je tegenhouden, zodat je weer stappen vooruit kunt zetten.

Neem vrijblijvend contact op! Zo kunnen we de mogelijkheden bespreken en kijken of ik het juiste coach voor je ben om jouw gedachten weer helder te krijgen! Waarom energie verspillen, je niet goed voelen terwijl je weet dat er mogelijkheden en opties zijn die jou kunnen ondersteunen in jouw zoektocht?

 “Het kleinste lek kan het grootste schip laten zinken”

 

Gerelateerde artikelen

Radeloos? Vind je rust terug!

Radeloos? Vind je rust terug!

We leven in een maatschappij die veel van ons vraagt. We hebben allemaal drukke dagen, willen goed presteren op ons werk en doen ons best om voldoende aandacht te hebben voor ons privéleven. Het is dan logisch dat je stress ervaart, last krijgt van slaapproblemen en met het gevoel kampt dat je ver van jezelf af staat.
Een coachingstraject kan je helpen je gedachten weer helder te krijgen en je kwaliteiten te versterken, zodat je de controle over je eigen leven weer terug kunt nemen.

lees verder
Hoe ga ik beter om met conflicten?

Hoe ga ik beter om met conflicten?

We krijgen er allemaal wel eens mee te maken: conflicten. Wanneer je boos bent, is het moeilijker om met anderen te praten en te verbinden. Soms lijken situaties daarom onoplosbaar, terwijl je er het liefst goed uit wilt komen.
Wil jij samen de mogelijkheden onderzoeken die je hebt om jezelf opnieuw te ontdekken en te ontplooien zodat je hernieuwd zelfvertrouwen kunt vinden. Want ook jij kunt krachtig en gebalanceerd in het leven komen te staan!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WIL JIJ OOK MEER INFORMATIE ONTVANGEN? SCHRIJF JE DAN IN EN ONTVANG DE LAATSTE BLOG EN LEUKE TIPS!

Privacybeleid

Dankjewel, je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin