Home » Blog artikelen » Life Coaching » Een eigen bedrijf beginnen? Zo vergroot je je zelfleiderschap.
Wil je je eigen bedrijf beginnen? Leer je zelfleiderschap en zelfvertrouwen vergroten met coaching

Een eigen bedrijf beginnen? Zo vergroot je je zelfleiderschap.

door | 11 nov, 2020 | Life Coaching

Leestijd 3 minuten

De coronaperiode heeft een hand gehad in de verandering van veel carrières. Zo staat menig werknemer ineens op straat door de grote onzekerheid binnen hun branche en heeft de crisis veel mensen aan het denken gezet. Je wilt niet langer een wiel zijn binnen een slecht geoliede machine, jezelf suf rennen voor een werkgever die niet naar je omkijkt of al je tijd schenken aan een baan die je geen voldoening brengt. Je bent toe aan een nieuwe uitdaging en je denkt eraan om een eigen bedrijf te beginnen. Kortom: je wilt je eigen baas zijn.

Eigen baas zijn

Maar je eigen baas zijn is makkelijker gezegd dan gedaan. Het valt niet mee om zelf iets vanaf de grond op te bouwen. Daarnaast word je tegengehouden door je eigen twijfels en onzekerheid. Is het wel een goede tijd om een bedrijf te beginnen? En bezit je wel de juiste kwaliteiten om je bedrijf in goede banen te leiden? Een eigen bedrijf houdt zichzelf immers niet zomaar draaiende. Er komt heel wat bij kijken.

In control

Het is goed om hierop voorbereid te zijn. Voordat je anderen kunt leiden, is het daarom zaak om eerst je zelfleiderschapskwaliteiten te vergroten. Hoe zorg je dat je een sterke visie ontwikkelt waarin het hele bedrijf gelooft? Hoe houd je het hoofd boven water wanneer je bedolven wordt door alle verantwoordelijkheden die op jouw schouders komen te rusten? Oftewel: hoe blijf je in control, ook als je je niet zo voelt?

Sterk in je schoenen

Zelfvertrouwen is een vereiste, zowel in je privéleven als op de werkvloer. Als je zelf niet in je eigen visie gelooft, zal je hier immers niemand anders van kunnen overtuigen. Dit betekent niet dat je denkt dat je alles al weet of kunt, maar dat je weet aan welke knoppen je moet draaien om tot de oplossing te komen. Door te denken in mogelijkheden. Zo blijf je sterk in je schoenen staan tijdens de moeilijke momenten en groeit je veerkracht. Enerzijds door bij je eigen waarden te blijven, maar ook door open te staan voor andere visies en te leren van anderen.

Kwaliteiten

Wanneer je een duidelijk beeld hebt van je kwaliteiten, kun je ook beter bepalen hoe je je doelen wilt gaan bereiken. Denk daarom goed na over de talenten en vaardigheden die je in huis hebt en waarin je nog kunt groeien. Dat houdt in dat je niet bang bent om de confrontatie met jezelf aan te gaan en eerlijk te zijn over je zwakke punten en valkuilen. Deze zelfkennis is een kracht die je goed kunt benutten binnen het leiderschap. Je weet zo wat je nodig hebt om je bedrijf te organiseren en wat je eigen grenzen zijn. Dit helpt je om de bouwstenen op de juiste plek te zetten.

Meer zelfinzicht

Een goede manier om meer zelfinzicht te vergaren, is een coachingstraject. Je leert je eigen kracht zo beter kennen en wordt tegelijkertijd bewuster van je tekortkomingen. Wellicht kun je je eigen communicatievaardigheden nog verbeteren of houdt je eigen denk- en gedragspatroon je tegen om het beste uit jezelf te halen. Ik geef je dan de nodige handvatten om beter grip te krijgen op wat je voelt. Laat de onzekerheid, angst en negativiteit daarom in het verleden en begin met stappen te zetten naar succes.

Gerelateerde artikelen

Radeloos? Vind je rust terug!

Radeloos? Vind je rust terug!

We leven in een maatschappij die veel van ons vraagt. We hebben allemaal drukke dagen, willen goed presteren op ons werk en doen ons best om voldoende aandacht te hebben voor ons privéleven. Het is dan logisch dat je stress ervaart, last krijgt van slaapproblemen en met het gevoel kampt dat je ver van jezelf af staat.
Een coachingstraject kan je helpen je gedachten weer helder te krijgen en je kwaliteiten te versterken, zodat je de controle over je eigen leven weer terug kunt nemen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WIL JIJ OOK MEER INFORMATIE ONTVANGEN? SCHRIJF JE DAN IN EN ONTVANG DE LAATSTE BLOG EN LEUKE TIPS!

Privacybeleid

Dankjewel, je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin