Home » Blog artikelen » Life Coaching » Een eigen bedrijf beginnen? Zo vergroot je je zelfleiderschap.
Wil je je eigen bedrijf beginnen? Leer je zelfleiderschap en zelfvertrouwen vergroten met coaching

Een eigen bedrijf beginnen? Zo vergroot je je zelfleiderschap.

door | 11 nov, 2020 | Life Coaching

Leestijd 3 minuten

De coronaperiode heeft een hand gehad in de verandering van veel carrières. Zo staat menig werknemer ineens op straat door de grote onzekerheid binnen hun branche en heeft de crisis veel mensen aan het denken gezet. Je wilt niet langer een wiel zijn binnen een slecht geoliede machine, jezelf suf rennen voor een werkgever die niet naar je omkijkt of al je tijd schenken aan een baan die je geen voldoening brengt. Je bent toe aan een nieuwe uitdaging en je denkt eraan om een eigen bedrijf te beginnen. Kortom: je wilt je eigen baas zijn.

Eigen baas zijn

Maar je eigen baas zijn is makkelijker gezegd dan gedaan. Het valt niet mee om zelf iets vanaf de grond op te bouwen. Daarnaast word je tegengehouden door je eigen twijfels en onzekerheid. Is het wel een goede tijd om een bedrijf te beginnen? En bezit je wel de juiste kwaliteiten om je bedrijf in goede banen te leiden? Een eigen bedrijf houdt zichzelf immers niet zomaar draaiende. Er komt heel wat bij kijken.

In control

Het is goed om hierop voorbereid te zijn. Voordat je anderen kunt leiden, is het daarom zaak om eerst je zelfleiderschapskwaliteiten te vergroten. Hoe zorg je dat je een sterke visie ontwikkelt waarin het hele bedrijf gelooft? Hoe houd je het hoofd boven water wanneer je bedolven wordt door alle verantwoordelijkheden die op jouw schouders komen te rusten? Oftewel: hoe blijf je in control, ook als je je niet zo voelt?

Sterk in je schoenen

Zelfvertrouwen is een vereiste, zowel in je privéleven als op de werkvloer. Als je zelf niet in je eigen visie gelooft, zal je hier immers niemand anders van kunnen overtuigen. Dit betekent niet dat je denkt dat je alles al weet of kunt, maar dat je weet aan welke knoppen je moet draaien om tot de oplossing te komen. Door te denken in mogelijkheden. Zo blijf je sterk in je schoenen staan tijdens de moeilijke momenten en groeit je veerkracht. Enerzijds door bij je eigen waarden te blijven, maar ook door open te staan voor andere visies en te leren van anderen.

Kwaliteiten

Wanneer je een duidelijk beeld hebt van je kwaliteiten, kun je ook beter bepalen hoe je je doelen wilt gaan bereiken. Denk daarom goed na over de talenten en vaardigheden die je in huis hebt en waarin je nog kunt groeien. Dat houdt in dat je niet bang bent om de confrontatie met jezelf aan te gaan en eerlijk te zijn over je zwakke punten en valkuilen. Deze zelfkennis is een kracht die je goed kunt benutten binnen het leiderschap. Je weet zo wat je nodig hebt om je bedrijf te organiseren en wat je eigen grenzen zijn. Dit helpt je om de bouwstenen op de juiste plek te zetten.

Meer zelfinzicht

Een goede manier om meer zelfinzicht te vergaren, is een coachingstraject. Je leert je eigen kracht zo beter kennen en wordt tegelijkertijd bewuster van je tekortkomingen. Wellicht kun je je eigen communicatievaardigheden nog verbeteren of houdt je eigen denk- en gedragspatroon je tegen om het beste uit jezelf te halen. Ik geef je dan de nodige handvatten om beter grip te krijgen op wat je voelt. Laat de onzekerheid, angst en negativiteit daarom in het verleden en begin met stappen te zetten naar succes.

Gerelateerde artikelen

Hoe zie je jouw toekomst?

Hoe zie je jouw toekomst?

Je hoort vandaag de dag niets anders dan Corona of Covid-19. Alles draait om een aantal zaken: Veilgheid, anderhalve meter afstand, binnen blijven en handen wassen. Het moment om na te denken en na ta gaan of je op het juiste pad in je leven bent. Wil je iets anders, is je huidige werkt en leven echt wat je ooit wilde. Neem je genoeg tijd voor jezelf en je familie en vrienden. Ben je niet teveel bezig voor een ander? Lees hier meer over jouw toekomst en de mogelijkheden die nu ontstaan.

lees verder
Hoe ga je om met een onzekere toekomst bij ziekte?

Hoe ga je om met een onzekere toekomst bij ziekte?

Je dacht dat je nooit ziek werd. Maar dan plotseling stort dat vertrouwen in. Voor het eerst laat je lichaam je écht in de steek en moet je leren om te accepteren dat je alles niet zelf kunt en hulp nodig hebt. Een stukje zekerheid valt weg. De gezondheid die je voorheen voor lief nam, is ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Je moet een deel van je zelfstandigheid en vrijheid opgeven. Je krijgt te maken met je eigen beperkingen. En ook de toekomst ziet er opeens onzeker uit. Om te leren hoe je je ziekte kunt accepteren en meer inzicht te krijgen in je gevoelens, kan het helpen om hierover te praten met een coach. Daarom bied ik graag een luisterend oor. Door het verlies van mijn vrouw heb ik zelf meegemaakt wat er bij een ernstige ziekte komt kijken. Tijdens onze wandelingen leer ik je daarom om de angst en onzekerheid los te laten en weer de rust in jezelf te vinden. Zo kun je je weer focussen op het positieve en krijg je de regie over je leven weer terug.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WIL JIJ OOK MEER INFORMATIE ONTVANGEN? SCHRIJF JE DAN IN EN ONTVANG DE LAATSTE BLOG EN LEUKE TIPS!

Privacybeleid

Dankjewel, je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin