Home » Blog artikelen » Life Coaching » Wanneer ben je authentiek?

Wanneer ben je authentiek?

door | 23 jun, 2022 | Life Coaching

Authenticiteit, wat is dat eigenlijk? Wat is het en wanneer ben je het? Je bent authentiek wanneer of als je altijd jezelf kunt en durft te zijn in welke situatie dan ook.

Als je zoekt naar de betekenis van het woord authentiek dan lees je, onder andere: Oorspronkelijk, gelijk aan het origineel, gelijk aan hoe iemand is. Een authentiek persoon is trouw aan zijn eigen persoonlijkheid.

Hoe komt het dat mannen (vaak) moeite hebben met écht zichzelf zijn? Echte authenticiteit en gewoon jezelf zijn is gebaseerd op het vermogen om alles in jezelf te kunnen kijken. Dat betekent dat ook je ook dingen minder leuk aan jezelf kunt vinden. Ze horen er allemaal bij. Ieder mens, iedere man heeft gevoelens en bepaalde overtuigingen over zichzelf én de wereld, de buitenwereld, om zich heen ontwikkeld. Tijdens het leven ontdek je dat sommige overtuigingen die niet bij jou passen maar die wel bij je draagt. Die overtuigingen ontstaan omdat wij zelf vaak denken dat de ander dat van ons verwacht.

Wie ben ik eigenlijk?

Het is natuurlijk handig om te weten wie jij dan écht bent! Dat wil zeggen, niet de persoon die je bent geworden maar de persoon die je daadwerkelijk bent. Ieder mens heeft onbewust bepaalde gedragspatronen meegenomen vanuit zijn kindertijd. Je hebt dingen onbewust overgenomen, gekopieerd van je ouders, broers of zussen. Als je naar school gaat worden je dingen geleerd, je leest boeken, wat zie je op televisie of in films en ga zo maar door.

Dat alles is ook nodig om te ontdekken wie jij bent. Je ontdekt en leert van wat je ziet en wat je hoort. De grote valkuil is dat we op den duur niet meer weten, voelen wat van onszelf is en wat van een ander. Dan ben je dus niet meer authentiek.

Ongewenst gedrag of oordelen van anderen

Ik weet dat ik, als ik iets verkeerds deed als kind, dat te horen kreeg van mijn ouders. Als bijvoorbeeld mijn moeder ziek op bed lag (en dat kwam helaas vaak voor) dan moest ik stil zijn en rekening houden met en zorgen voor….. En nee, ik liep niet met een fanfare door het huis!

Mijn gedrag was niet gewenst en dat werd ook wel duidelijk gemaakt. Als reactie heb ik geleerd om me zo goed mogelijk aan te passen aan mijn moeder door stil te zijn. Ik veranderde in het kind die zijn ouders niet meer boos wilde maken. Dus werd ik stiller en ging meer op mijn kamer zitten en werd het kind wat, min of meer, van mij verwacht werd.

Op school

Op school paste ik me aan om niet buiten de groep te vallen en dat was best een dingetje als je knalrood haar hebt (je zou het nu niet meer zeggen maar ik was écht rood). De wereld, de mensen om je heen geven aan wat ‘normaal’ en acceptabel is. Doe je of ben je anders? Dan wordt je uitgesloten of ‘veroordeelt’. Dat betekent dus dat ook ik onbewust bepaalde gedragspatronen ben gaan ontwikkelen. Ik ben rekening gaan houden met anderen, ik wilde er tenslotte bij horen. De ander werd belangrijker dan ikzelf omdat ik niet uitgesloten wilde worden.

Op dat moment ben ik mijn authenticiteit verloren. Ik ben mezelf bewust gaan aanpassen aan de verwachtingen van de ander. Bijna een vorm van angst. Mijn gedragspatronen veranderden, werden anders ingesteld. Ik was niet meer het kind die ik kon of wilde zijn.  Zo werd ik het kind dat zich ging aanpassen naar wat mijn ouders, wat anderen van mij verwachtte. Er werd verteld wat ‘normaal’ was, dat geloof je en ben ik gaan overnemen, accepteren.                                              Ennu….dit zijn mijn voorbeelden uit mijn leven, hé!

Eigenwaarde, wat zegt u?

Daar ben ik zelf ook op latere leeftijd achtergekomen. Bepaalde gedragspatronen zitten zo vast in je systeem, je weet niet beter. Vergelijk het met ademhalen, daar denk je ook niet over na en je doet het nog steeds. Het kan járen duren voor je beseft dat je een probleem hebt. Vaak merk je het bij een burn-out of op een moment dat je geconfronteerd wordt met iets heftigs in je leven.

Ik heb altijd onbewust rekening gehouden met de ander. Zorgde soms beter voor de ander dan voor mezelf. Ik ging dan ook steeds verder over mijn grenzen heen en kreeg mentale en fysieke klachten en gaf de stressvolle periode de schuld.                                                                      Na een, voor mij heftige periode, ben ik in 2012 verschillende opleidingen gaan doen en werd ik geconfronteerd met de vraag: ‘Wie ben je eigenlijk?’

Ik kon geen direct antwoord geven en daar ben ik best van geschrokken. Want ik wist toch wel wie ik was? Man, 52 jaar (op dat moment) een hele vervelende periode achter de rug. Huisje, boompje (geen beestje) en gezond. Ik was begonnen met deel 2 van mijn leven en wilde weer verder.

Mezelf weer durven aankijken

Ik moest eerst gaan onderzoeken wie ik echt was. Mezelf weer gaan ontdekken en mezelf durven aankijken. Ik moest voor mezelf gaan kiezen en niet meer wat de ander van mij vindt of verwacht. De oorzaken van mijn gedragspatronen gaan (h)erkennen vanuit het verleden. Oplossen, loskoppelen uit mijn systeem en afscheid van nemen. Bewust gaan leren voelen in plaats van emoties en gevoelens te manipuleren.

Voor mij was dat een compleet nieuwe ervaring en ging er een wereld voor mij open. Mijn mindset was zo gewend dat ik altijd alles mezelf moest verklaren waarom ik iets deed. Ik zocht constant goedkeuring bij de ander en controleerde of het klopte met wat in mijn jeugd was geleerd. Als ik iets niet wilde voelen ging ik mezelf beschermen. Dan schakelde ik mijn gevoel gewoon uit en kwam er een dikke betonnen muur tevoorschijn.

En waar sta ik nu?

Nu kan ik zeggen dat ik weet wie ik ben, weet dat ik er ook mag zijn en ik (bijna) authentiek ben. Ik heb mijn authenticiteit mogen vinden, mijn eigen overtuigingen zijn allemaal helder en nee, ik ben niet perfect! Gelukkig niet! Eindelijk ben ik wie ik ben en kan nu met opgeheven hoofd vooruitkijken en voelen! Ik kan reflecteren, open en eerlijk naar de wereld kijken en ook reageren. Daar ben ik trots op! Ik ontdek steeds meer en groei verder naar een man die steeds authentieker aan het worden is. Dat de ander dat niet altijd waardeert, is niet langer aan mij. Aanpassen aan wat de ander van mij vindt of verwacht is uit den boze!

Ik weet dat door alleen positief denken en zelfdiscipline je het niet gaat redden. Dan ben je nog steeds bezig met iets moeten en niet met het accepteren van wat er écht is. Door te accepteren en echt te doorvoelen wat voor jou negatief is kun je mooie stappen maken. Wie ben jij, wie wil je weer worden? Ook jij kan de eerste stappen zetten om authentiek te worden en weer optimaal gebruik te gaan maken van jouw potentieel!

Wil je meer weten hoe ik weer authentiek ben geworden en welke stappen ik heb gezet om te komen waar ik nu ben?                                                                                                                      Ga jij samen met mij jouw eerste stap zetten en ontdek jouw mogelijkheden?

 

Het mooiste van het leven?

 

Iedere ochtend weer

een nieuwe kans krijgen

om een betere en

vooral mooiere versie

van jezelf te worden!

 
– onbekend –

 

Heb je een hulpvraag of wil je weten wat ik voor je kan betekenen?

                                                                                                                                                             Je kunt gebruik maken van een gratis online sessie van 30 minutern waar je jouw vragen kunt stellen, aangeven waar je tegenaan loopt of gewoon je verhaal kunt doen.
Ik geef je inzichten en je ontvangt 3 tips om je direct verder op weg te helpen! Ik maak speciaal tijd voor jou vrij, dus plan dat gesprek! 

 

Gerelateerde artikelen

Radeloos? Vind je rust terug!

Radeloos? Vind je rust terug!

We leven in een maatschappij die veel van ons vraagt. We hebben allemaal drukke dagen, willen goed presteren op ons werk en doen ons best om voldoende aandacht te hebben voor ons privéleven. Het is dan logisch dat je stress ervaart, last krijgt van slaapproblemen en met het gevoel kampt dat je ver van jezelf af staat.
Een coachingstraject kan je helpen je gedachten weer helder te krijgen en je kwaliteiten te versterken, zodat je de controle over je eigen leven weer terug kunt nemen.

lees verder
Kort lontje? Laat je niet leiden door woede en agressiviteit

Kort lontje? Laat je niet leiden door woede en agressiviteit

Schiet je bij het minste of geringste uit je slof? Heb je het gevoel dat je elk moment op ontploffen staat, alsof er een bom in je tikt die elk moment af kan gaan? Lukt het je maar niet om de woede en agressiviteit in toom te houden en wil je niet langer je relaties beschadigen? Coaching kan dan een uitkomst zijn, door te leren hoe je op een bewustere manier omgaat met deze gevoelens.

lees verder
Hoe ga je om met een onzekere toekomst bij ziekte?

Hoe ga je om met een onzekere toekomst bij ziekte?

Je dacht dat je nooit ziek werd. Maar dan plotseling stort dat vertrouwen in. Voor het eerst laat je lichaam je écht in de steek en moet je leren om te accepteren dat je alles niet zelf kunt en hulp nodig hebt. Een stukje zekerheid valt weg. De gezondheid die je voorheen voor lief nam, is ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Je moet een deel van je zelfstandigheid en vrijheid opgeven. Je krijgt te maken met je eigen beperkingen. En ook de toekomst ziet er opeens onzeker uit. Om te leren hoe je je ziekte kunt accepteren en meer inzicht te krijgen in je gevoelens, kan het helpen om hierover te praten met een coach. Daarom bied ik graag een luisterend oor. Door het verlies van mijn vrouw heb ik zelf meegemaakt wat er bij een ernstige ziekte komt kijken. Tijdens onze wandelingen leer ik je daarom om de angst en onzekerheid los te laten en weer de rust in jezelf te vinden. Zo kun je je weer focussen op het positieve en krijg je de regie over je leven weer terug.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WIL JIJ OOK MEER INFORMATIE ONTVANGEN? SCHRIJF JE DAN IN EN ONTVANG DE LAATSTE BLOG EN LEUKE TIPS!

Privacybeleid

Dankjewel, je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin