Home » Blog artikelen » Life Coaching » Hoe ga je om met een onzekere toekomst bij ziekte?
Hoe ga je om met een onzekere toekomst?

Hoe ga je om met een onzekere toekomst bij ziekte?

door | 27 nov, 2020 | Life Coaching

Je dacht dat je nooit ziek werd. Maar dan plotseling stort dat vertrouwen in. Voor het eerst laat je lichaam je écht in de steek en moet je leren om te accepteren dat je alles niet zelf kunt en hulp nodig hebt. Een stukje zekerheid valt weg. De gezondheid die je voorheen voor lief nam, is ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Je moet een deel van je zelfstandigheid en vrijheid opgeven. Je krijgt te maken met je eigen beperkingen. En ook de toekomst ziet er opeens onzeker uit.

Per dag leven

Als je iemand bent die graag in controle is, de touwtjes in handen heeft en de toekomst graag plant, kan dit behoorlijk lastig zijn. Zeker als je een ziekte hebt waarvan de kans groot is dat het progressief erger wordt, kan de onzekerheid toeslaan. Wat staat je te wachten? Wat kun je straks nog wel en wat niet? Hoeveel moet je nog opgeven? Hoe groot is de kans dat je weer beter wordt of helemaal de oude wordt? En hoe zal de kwaliteit van leven zijn als je het mag overleven?

Negatieve spiraal

Al deze onzekerheid en angst voor de toekomst kunnen voor negatieve gedachten zorgen. Wanneer je in de toekomst probeert te kijken, zie je je lichaam steeds meer achteruitgaan. Maar deze gedachten zijn niet altijd zinvol of realistisch. Het trekt je alleen maar verder in een negatieve spiraal. Bovendien leidt het af van wat je op dat moment nog wél hebt en kunt doen. Focus je daarom op een dag tegelijk. Er zullen dagen zijn waarop je je beter voelt en dagen die je vooral in bed doorbrengt. Dit kun je niet plannen, dus maak het beste van de goede dagen wanneer deze zich aandienen.

Relativeren

Natuurlijk zal er af en toe toch een piekergedachte in sluipen. Dat is helemaal niet erg. Het is volkomen normaal om je afvragen of je nog kunt werken, op vakantie kunt of bij een bepaald evenement kunt zijn. Maar probeer het zoveel mogelijk te relativeren. Weeg de mogelijke uitkomsten tegen elkaar op en focus je op het positieve. En als de gedachte je niet verder helpt of reëel is, laat dan het dan los.

Rouwproces

Bij een ziekte is sprake van grote verandering en vaak ook verlies. Er is dan ook sprake van een soort rouwproces. Je moet misschien bepaalde dingen inleveren en plannen laten varen. Het toekomstplaatje dat je in je hoofd had ziet er ineens anders uit. Het heeft tijd nodig om dat te accepteren en een plekje te geven. Geef jezelf de ruimte om hiermee om te gaan en de gevoelens die hierbij loskomen te erkennen en te voelen. Loop er dus niet voor weg. Veel mannen willen sterk zijn tegenover hun omgeving en stoppen hun gevoelens weg. Maar door hier niet open over te staan, kan je vastlopen in het verwerkingsproces.

Hoe kan ik je ondersteunen

Om te leren hoe je je ziekte kunt accepteren en meer inzicht te krijgen in je gevoelens, kan het helpen om hierover te praten met een coach. Daarom bied ik graag een luisterend oor. Door het verlies van mijn vrouw heb ik zelf meegemaakt wat er bij een ernstige ziekte komt kijken. Tijdens onze wandelingen leer ik je daarom om de angst en onzekerheid los te laten en weer de rust in jezelf te vinden. Zo kun je je weer focussen op het positieve en krijg je de regie over je leven weer terug.

Gerelateerde artikelen

Kort lontje? Laat je niet leiden door woede en agressiviteit

Kort lontje? Laat je niet leiden door woede en agressiviteit

Schiet je bij het minste of geringste uit je slof? Heb je het gevoel dat je elk moment op ontploffen staat, alsof er een bom in je tikt die elk moment af kan gaan? Lukt het je maar niet om de woede en agressiviteit in toom te houden en wil je niet langer je relaties beschadigen? Coaching kan dan een uitkomst zijn, door te leren hoe je op een bewustere manier omgaat met deze gevoelens.

lees verder
Beheerst angst jouw leven? Wees niet bang voor confrontatie!

Beheerst angst jouw leven? Wees niet bang voor confrontatie!

De afgelopen maanden is er veel gebeurd, heel veel en zelfs teveel! Als er íéts is wat ons geleerd heeft dat ons leven in korte tijd enorm kan veranderen, is dat het Coronavirus wel. Eerst was het een ver-van-ons-bedgebeuren, maar inmiddels weten we dat het ons allemaal treft. Iedereen heeft te maken met de gevolgen van Corona: voor ons als mens, voor onze bedrijven, voor onze gehele economie. We zijn er allemaal bij betrokken geraakt en het heeft een enorme impact. Op iedereen!
Dat kan ook betekenen dat angst en vertrouwen harder gaan meespelen in je leven, in jouw systeem. Doemscenario’s, angst voor de toekomst van je jezelf, je werk of voor je kinderen. Angst sla je op en neem je mee naar de donkere kant van het leven en dat is niet alleen zonde, het is niet nodig! Lees hier meer over de mogelijkheid om je angsten te leren kennen en ermee te om te gaan.

lees verder
Wanneer ben je authentiek?

Wanneer ben je authentiek?

Authenticiteit, wat is dat eigenlijk? Wat is authentiek en wanneer ben je authentiek? Je bent authentiek wanneer of als je altijd jezelf kunt en durft te zijn in welke situatie dan ook. Hoe komt het dat mannen (vaak) moeite hebben met écht zichzelf zijn?
Echte authenticiteit en gewoon jezelf zijn is gebaseerd op het vermogen om alles in jezelf te kunnen kijken. Dat betekent dat ook je ook dingen minder leuk aan jezelf kunt vinden.
Wil je meer weten hoe ik weer authentiek ben geworden en welke stappen ik heb gezet om te komen waar ik nu ben? Ga samen met mij jouw eerste stap zetten en ontdek jouw mogelijkheden!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

WIL JIJ OOK MEER INFORMATIE ONTVANGEN? SCHRIJF JE DAN IN EN ONTVANG DE LAATSTE BLOG EN LEUKE TIPS!

Privacybeleid

Dankjewel, je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin