Home » Blog artikelen » Life Coaching » Hoe ga je om met een onzekere toekomst bij ziekte?
Hoe ga je om met een onzekere toekomst?

Hoe ga je om met een onzekere toekomst bij ziekte?

door | 27 nov, 2020 | Life Coaching

Leestijd 3 minuten.

Je dacht dat je nooit ziek werd. Maar dan plotseling stort dat vertrouwen in. Voor het eerst laat je lichaam je écht in de steek en moet je leren om te accepteren dat je alles niet zelf kunt en hulp nodig hebt. Een stukje zekerheid valt weg. De gezondheid die je voorheen voor lief nam, is ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Je moet een deel van je zelfstandigheid en vrijheid opgeven. Je krijgt te maken met je eigen beperkingen. En ook de toekomst ziet er opeens onzeker uit.

Per dag leven

Als je iemand bent die graag in controle is, de touwtjes in handen heeft en de toekomst graag plant, kan dit behoorlijk lastig zijn. Zeker als je een ziekte hebt waarvan de kans groot is dat het progressief erger wordt, kan de onzekerheid toeslaan. Wat staat je te wachten? Wat kun je straks nog wel en wat niet? Hoeveel moet je nog opgeven? Hoe groot is de kans dat je weer beter wordt of helemaal de oude wordt? En hoe zal de kwaliteit van leven zijn als je het mag overleven?

Negatieve spiraal

Al deze onzekerheid en angst voor de toekomst kunnen voor negatieve gedachten zorgen. Wanneer je in de toekomst probeert te kijken, zie je je lichaam steeds meer achteruitgaan. Maar deze gedachten zijn niet altijd zinvol of realistisch. Het trekt je alleen maar verder in een negatieve spiraal. Bovendien leidt het af van wat je op dat moment nog wél hebt en kunt doen. Focus je daarom op een dag tegelijk. Er zullen dagen zijn waarop je je beter voelt en dagen die je vooral in bed doorbrengt. Dit kun je niet plannen, dus maak het beste van de goede dagen wanneer deze zich aandienen.

Relativeren

Natuurlijk zal er af en toe toch een piekergedachte in sluipen. Dat is helemaal niet erg. Het is volkomen normaal om je afvragen of je nog kunt werken, op vakantie kunt of bij een bepaald evenement kunt zijn. Maar probeer het zoveel mogelijk te relativeren. Weeg de mogelijke uitkomsten tegen elkaar op en focus je op het positieve. En als de gedachte je niet verder helpt of reëel is, laat dan het dan los.

Rouwproces

Bij een ziekte is sprake van grote verandering en vaak ook verlies. Er is dan ook sprake van een soort rouwproces. Je moet misschien bepaalde dingen inleveren en plannen laten varen. Het toekomstplaatje dat je in je hoofd had ziet er ineens anders uit. Het heeft tijd nodig om dat te accepteren en een plekje te geven. Geef jezelf de ruimte om hiermee om te gaan en de gevoelens die hierbij loskomen te erkennen en te voelen. Loop er dus niet voor weg. Veel mannen willen sterk zijn tegenover hun omgeving en stoppen hun gevoelens weg. Maar door hier niet open over te staan, kan je vastlopen in het verwerkingsproces.

Hoe kan ik je ondersteunen

Om te leren hoe je je ziekte kunt accepteren en meer inzicht te krijgen in je gevoelens, kan het helpen om hierover te praten met een coach. Daarom bied ik graag een luisterend oor. Door het verlies van mijn vrouw heb ik zelf meegemaakt wat er bij een ernstige ziekte komt kijken. Tijdens onze wandelingen leer ik je daarom om de angst en onzekerheid los te laten en weer de rust in jezelf te vinden. Zo kun je je weer focussen op het positieve en krijg je de regie over je leven weer terug.

Gerelateerde artikelen

Radeloos? Vind je rust terug!

Radeloos? Vind je rust terug!

We leven in een maatschappij die veel van ons vraagt. We hebben allemaal drukke dagen, willen goed presteren op ons werk en doen ons best om voldoende aandacht te hebben voor ons privéleven. Het is dan logisch dat je stress ervaart, last krijgt van slaapproblemen en met het gevoel kampt dat je ver van jezelf af staat.
Een coachingstraject kan je helpen je gedachten weer helder te krijgen en je kwaliteiten te versterken, zodat je de controle over je eigen leven weer terug kunt nemen.

Lees meer
Hoe ga ik beter om met conflicten?

Hoe ga ik beter om met conflicten?

We krijgen er allemaal wel eens mee te maken: conflicten. Wanneer je boos bent, is het moeilijker om met anderen te praten en te verbinden. Soms lijken situaties daarom onoplosbaar, terwijl je er het liefst goed uit wilt komen.
Wil jij samen de mogelijkheden onderzoeken die je hebt om jezelf opnieuw te ontdekken en te ontplooien zodat je hernieuwd zelfvertrouwen kunt vinden. Want ook jij kunt krachtig en gebalanceerd in het leven komen te staan!

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in en ontvang1x per maand mijn nieuwsbrief met mijn laatste blog, tips, informatie en nieuws!

Je hebt je met succes ingeschreven en ontvangt maximaal 1x per maand een nieuwsbrief!

Tweet
Share
Share
Pin