Home » Blog artikelen » Life Coaching » Hoe ga je om met een onzekere toekomst bij ziekte?
Hoe ga je om met een onzekere toekomst?

Hoe ga je om met een onzekere toekomst bij ziekte?

door | 27 nov, 2020 | Life Coaching

Je dacht dat je nooit ziek werd. Maar dan plotseling stort dat vertrouwen in. Voor het eerst laat je lichaam je écht in de steek en moet je leren om te accepteren dat je alles niet zelf kunt en hulp nodig hebt. Een stukje zekerheid valt weg. De gezondheid die je voorheen voor lief nam, is ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Je moet een deel van je zelfstandigheid en vrijheid opgeven. Je krijgt te maken met je eigen beperkingen. En ook de toekomst ziet er opeens onzeker uit.

Per dag leven

Als je iemand bent die graag in controle is, de touwtjes in handen heeft en de toekomst graag plant, kan dit behoorlijk lastig zijn. Zeker als je een ziekte hebt waarvan de kans groot is dat het progressief erger wordt, kan de onzekerheid toeslaan. Wat staat je te wachten? Wat kun je straks nog wel en wat niet? Hoeveel moet je nog opgeven? Hoe groot is de kans dat je weer beter wordt of helemaal de oude wordt? En hoe zal de kwaliteit van leven zijn als je het mag overleven?

Negatieve spiraal

Al deze onzekerheid en angst voor de toekomst kunnen voor negatieve gedachten zorgen. Wanneer je in de toekomst probeert te kijken, zie je je lichaam steeds meer achteruitgaan. Maar deze gedachten zijn niet altijd zinvol of realistisch. Het trekt je alleen maar verder in een negatieve spiraal. Bovendien leidt het af van wat je op dat moment nog wél hebt en kunt doen. Focus je daarom op een dag tegelijk. Er zullen dagen zijn waarop je je beter voelt en dagen die je vooral in bed doorbrengt. Dit kun je niet plannen, dus maak het beste van de goede dagen wanneer deze zich aandienen.

Relativeren

Natuurlijk zal er af en toe toch een piekergedachte in sluipen. Dat is helemaal niet erg. Het is volkomen normaal om je afvragen of je nog kunt werken, op vakantie kunt of bij een bepaald evenement kunt zijn. Maar probeer het zoveel mogelijk te relativeren. Weeg de mogelijke uitkomsten tegen elkaar op en focus je op het positieve. En als de gedachte je niet verder helpt of reëel is, laat dan het dan los.

Rouwproces

Bij een ziekte is sprake van grote verandering en vaak ook verlies. Er is dan ook sprake van een soort rouwproces. Je moet misschien bepaalde dingen inleveren en plannen laten varen. Het toekomstplaatje dat je in je hoofd had ziet er ineens anders uit. Het heeft tijd nodig om dat te accepteren en een plekje te geven. Geef jezelf de ruimte om hiermee om te gaan en de gevoelens die hierbij loskomen te erkennen en te voelen. Loop er dus niet voor weg. Veel mannen willen sterk zijn tegenover hun omgeving en stoppen hun gevoelens weg. Maar door hier niet open over te staan, kan je vastlopen in het verwerkingsproces.

Hoe kan ik je ondersteunen

Om te leren hoe je je ziekte kunt accepteren en meer inzicht te krijgen in je gevoelens, kan het helpen om hierover te praten met een coach. Daarom bied ik graag een luisterend oor. Door het verlies van mijn vrouw heb ik zelf meegemaakt wat er bij een ernstige ziekte komt kijken. Tijdens onze wandelingen leer ik je daarom om de angst en onzekerheid los te laten en weer de rust in jezelf te vinden. Zo kun je je weer focussen op het positieve en krijg je de regie over je leven weer terug.

Gerelateerde artikelen

Een eigen bedrijf beginnen? Zo vergroot je je zelfleiderschap.

Een eigen bedrijf beginnen? Zo vergroot je je zelfleiderschap.

De coronaperiode heeft een hand gehad in de verandering van veel carrières. Zo staat menig werknemer ineens op straat door de grote onzekerheid binnen hun branche en heeft de crisis veel mensen aan het denken gezet. Je wilt niet langer een wiel zijn binnen een slecht geoliede machine, jezelf suf rennen voor een werkgever die niet naar je omkijkt of al je tijd schenken aan een baan die je geen voldoening brengt. Je bent toe aan een nieuwe uitdaging en je denkt eraan om een eigen bedrijf te beginnen. Kortom: je wilt je eigen baas zijn. Een goede manier om meer zelfinzicht te vergaren, is een coachingstraject. Je leert je eigen kracht zo beter kennen en wordt tegelijkertijd bewuster van je tekortkomingen. Wellicht kun je je eigen communicatievaardigheden nog verbeteren of houdt je eigen denk- en gedragspatroon je tegen om het beste uit jezelf te halen. Ik geef je dan de nodige handvatten om beter grip te krijgen op wat je voelt. Laat de onzekerheid, angst en negativiteit daarom in het verleden en begin met stappen te zetten naar succes.

Lees meer
Met life-coaching kun jij echt die mooie stap gaan zetten!

Met life-coaching kun jij echt die mooie stap gaan zetten!

Herken je dat? Je zit boordevol ideeën, maar eigenlijk komt er nooit wat van. Je krijgt het simpelweg niet van de grond. En dat, terwijl je er dolgraag mee aan de slag wilt. Op de één of andere manier heb je geen idee waar je moet beginnen. Hoe mooi zou het zijn als je het beste uit jezelf kunt halen, eindelijk die droom kunt verwezenlijken en elke dag blij wordt van wat je doet?
Soms kom je er in je eentje gewoon niet uit. Dan is het heerlijk om met mij, als onafhankelijk persoon, te sparren over waar jij tegenaan loopt. Samen met mij maak je veel grotere stappen naar een beter leven.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in en ontvang1x per maand mijn nieuwsbrief met mijn laatste blog, tips, informatie en nieuws!

Je hebt je met succes ingeschreven en ontvangt maximaal 1x per maand een nieuwsbrief!

Tweet
Share
Share
Pin