Home » Blog artikelen » Leven met kanker » Leven met kanker, hoe ga ik om met mijn emoties?
Leven met kanker: Hoe ga ik om met mijn emoties?

Leven met kanker, hoe ga ik om met mijn emoties?

door | 30 jan, 2019 | Leven met kanker

Leestijd: 3 minuten.

Dat leuke tv-programma waar iedereen het over heeft, een drankje in een knus koffiecafé, zonlicht na een zware regenbui of de glimlach van je pasgeboren neefje. Dingen waar je maar moeilijk van kunt genieten als je gedachten en emoties volledig door een ernstige ziekte als kanker beheerst worden. Het is dan moeilijk om je dagelijks leven op te pakken. Op het ene moment ben je misschien nog dankbaar dat je er nog bent, op het andere moment word je ineens overmand door hevige boosheid. Waarom moest het nou mij overkomen? Ik wil nog zoveel, ik heb nog zoveel dromen.

Het verwerkingsproces

Na de diagnose van een ernstige ziekte als kanker kom je in een rollercoaster terecht. Het is aan jou om overeind te blijven. Je moet je overleveren aan al het behandelingsgeweld van de medische mallemolen en je aanpassen aan je veranderde levensperspectief. Jouw dromen, ambities en je doelen: alles staat op zijn kop. Alles waar jij je ooit zeker over voelde, is gebroken, het is aan jou om de scherven zo goed mogelijk aan elkaar te lijmen. En bij dat proces horen boosheid en verdriet. Ook na de behandeling word je geconfronteerd met heftige gevoelens. De periode van de operaties en therapieën in het teken stond van overleven, kon je minder aandacht besteden aan je gevoelsleven. Als gevolg hiervan kom je vaak pas na de behandeling toe aan het verwerken van alles wat je hebt meegemaakt. Boosheid, verdriet, blijdschap en opluchting: je wordt heen en weer geslingerd door je gevoelens.

Emoties en gevoelens die veel voorkomen tijdens het ziekteproces en erna

  • Verdriet. Je hebt verdriet om alles wat je bent kwijtgeraakt door je ziekte. In de eerste plaats is dat je gezondheid. Maar ook voel je je verdrietig omdat je je toekomstplannen of dagelijkse bezigheden (voorlopig) niet meer kunt ervaren. Het verdriet kan steeds sluimerend aanwezig zijn, en je op een willekeurig moment overmannen.
  • Boosheid. Je bent boos op je lichaam dat het je in de steek heeft gelaten, boos op je arts die deze diagnose heeft gesteld en boos op anderen die je niet of te weinig begrijpen.
  • Angst. Je vrees dat de ziekte niet onder controle kan worden gekregen, of zal terugkomen. Angst om veel pijn te krijgen, dat je je steeds slechter begint bij te voelen, zelfs dat je het niet overleeft..
  • Machteloosheid. Het is maar afwachten of de behandeling zal aanslaan en je kunt voor jouw gevoel weinig doen om het proces te beïnvloeden.

Even voorstellen

Soms is het fijn om extra ondersteuning te krijgen van een deskundige. Iemand die erkent hoe rot het is om te moeten leven met de diagnose ‘kanker’ en alle bijbehorende emoties, iemand die handvatten kan aanreiken om hiermee om te gaan. Doordat mijn vrouw kanker had, heb ik zelf ondervonden hoe deze ziekte het leven overneemt. Letterlijk en figuurlijk. Vanaf het moment dat de arts je vertelt wat er aan de hand is, word je geleefd, en weet je niet wat je allemaal te wachten staat. Je kunt dan worden meegezogen in een negatieve spiraal van angst en onzekerheid.

Handvatten

Hoe fijn is het dan dat je als patiënt of als naaste, ondanks alles, tóch nog kunt genieten van al het mooie om je heen? Mijn coaching rondom kanker kan jou hierbij helpen. En die coaching kan al beginnen tijdens je behandelingen. Uit eigen ervaring weet ik hoe prettig het kan zijn om handvatten te krijgen waarmee je weer grip op je leven kunt krijgen. Ik ben er voor je om naar je te luisteren en je vragen te stellen waarmee je aan het werk kunt, zodat je jouw pad weer kan vinden.

Herken je dit?

Ga de volgende punten na. Kun je één of meerdere punten aanvinken, dan doe je er goed aan om steun en hulp te zoeken.

  • Voor mijn gevoel staat alles op zijn kop. Ik weet nu niet meer wat ik moet doen.
  • Ik wil graag mijn vermoeidheid en angst leren accepteren en meer rust in mijn hoofd ervaren.
  • Niet alleen mijn leven maar mijn ook mijn zelfbeeld is veranderd. Ik weet niet meer wie ik ben.
  • Mijn werkgever vindt het maar vreemd dat ik minder energie heb. Naar mijn gevoel moet ik me niet aanstellen, en gewoon doorgaan.
  • Ik vraag me af hoe ik mijn lichaam weer kan leren vertrouwen.
  • Soms voel ik me boos en verdrietig. Ik vraag me af hoe ik met deze gevoelens kan leren omgaan, zodat ik weer meer plezier ervaar.
  • Door alle veranderingen staat mijn relatie onder druk. Ik wil weten hoe ik ervoor kan zorgen dat er weer een stabiele basis ontstaat.
  • Ik voel me heen en weer geslingerd door alle goed bedoelde adviezen van iedereen die het zo goed weet.

Voor jou!

Hoe klinkt dit: niet meer bang en onzeker zijn. Weer de regie over je eigen leven terugkrijgen, meer balans ervaren en meer genieten. Stapje voor stapje je pad terugvinden en (her)ontdekken wat er allemaal mogelijk is in je leven. Tijdens de sessies gaan we zoveel mogelijk de natuur in, of spreken we af op een locatie die voor jou het meest prettig is. Als je het fijner vindt, dan kunnen de sessies ook via Skype plaatsvinden, op een moment dat het jou uitkomt.

Herken je dit? Bel of mail voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek zodat wij samen kunnen kijken hoe je jouw pad weer (terug) kunt vinden!

Gerelateerde artikelen

Loslaten van wat er is geweest

Loslaten van wat er is geweest

‘Loslaten van wat er is geweest’ is voor mijzelf een binnenkomer. Ik laat niet de rand van het dak los, ik laat mijn hond niet los. Ik laat bepaalde gevoelens los. Perfectionisme, alles perfect doen, de controle houden over wat er is en geen fouten durven maken. Dat kost heel veel energie. Nog erger is dat je er helemaal niets mee bereikt. Mensen die leven met kanker laten ook iets los. Het leven veranderd, het lichaam veranderd, het zelfbeeld en de toekomst worden anders. Wat kun je doen om het voor jezelf rustiger te maken……

Lees meer
Hoe richt ik mijn leven in nu ik ziek ben

Hoe richt ik mijn leven in nu ik ziek ben

Hoe richt ik mijn leven in nu ik ziek ben? Als je te horen krijgt dat je ziek bent, kan dat voelen als het einde van de wereld zoals je die kende. Opeens is alles anders. Werk komt op een laag pitje te staan, medische behandeling is nu wat ertoe doet. Dat, en de hoop dat je lichaam zal genezen. Het voelt misschien machteloos. Want net zoals je er geen invloed op had dat je ziek werd, lijk je maar weinig invloed te hebben op je genezing. Die machteloosheid kan je het gevoel geven dat je weinig grip meer op je leven hebt. Lees hier meer over de mogelijkheden die er zijn om jouw pad weer te vinden!

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *