Home » Blog artikelen » Leven met kanker » Omgaan met emoties rondom kanker
Omgaan met emoties rondom kanker

Omgaan met emoties rondom kanker

door | 12 feb, 2020 | Leven met kanker

Leestijd: 3 minuten.

Van tevoren kun je niet bedenken wat je allemaal te wachten staat als je kanker krijgt. Er breekt een periode aan van doktersafspraken, onderzoeken, behandelingen en hersteltijd vol onzekerheid. En daarna, hoop je, een goed bericht. Maar zelfs daarna, wanneer de toekomst zich weer voor je uitstrekt, is het leven vaak onherroepelijk veranderd. Hoe ga je om met zo’n heftige, onzekere periode?

Enorme gevolgen

Wanneer je geconfronteerd wordt met een ernstige ziekte als kanker, begint de medische mallemolen meteen te draaien. Alles is gericht op je fysieke herstel. Er komt een behandelplan wat al snel in werking treedt en vaak is er amper tijd om te beseffen wat er allemaal gaande is. De ruimte voor verwerking ontbreekt. En dat terwijl de mentale (en praktische) gevolgen van de ziekte op jouw leven enorm is.

Niet kwetsbaar durven zijn

Ik ben coach en gespecialiseerd op het gebied rondom kanker. Ik ondersteun mensen, met name mannen, bij het omgaan met kanker. Mannen en vrouwen zijn nu eenmaal verschillend. Vrouwen praten over het algemeen sneller over wat ze voelen, wat hen ook helpt bij het verwerken en omgaan met de ziekte op mentaal vlak. Mannen zijn meestal snel praktisch ingesteld. Ze gaan zich snel richten op wat er geregeld moet worden of wat ze kunnen doen. Want toegeven dat ze bang of verdrietig zijn, maakt kwetsbaar. En dat durven ze niet (altijd).

Verwerking

Vaak hebben ze geleerd dat ze stoer moeten zijn, sterk moeten blijven voor hun gezin of partner. Dat ontstaat al in de opvoeding, waarin ze hebben gezien dat hún vaders ook emoties op afstand hielden. Dat gebrek aan openheid zorgt dat het heel moeilijk is om gevoelens toe te laten. Maar als je niet kunt communiceren over je behoeftes en gevoelens, dan kom je ook niet aan verwerking toe en loop je vast. Het wordt des te moeilijker om de draad na je ziekte weer op te pakken.

Weer waardevol leven

Want ondanks dat je iets naars hebt meegemaakt, kun je toch weer een waardevol leven leiden. Door de tijd te nemen je teleurstelling, verdriet en angst een plekje te geven, ontstaat er vanzelf weer ruimte om vooruit te kijken. En wanneer je daar bent aangeland, probeer ik je te helpen om naar mogelijkheden te kijken in plaats van naar wat niet meer kan.  Laat je bijvoorbeeld vermoeidheid je leven kleuren, of ga je bewuste keuzes maken? Ga je gewoon maar door totdat je niks meer kunt, of besteed je je energie aan zaken die je echt de moeite waard vindt? Samen beoordelen we wat nu voor je werkt en hoe je vanaf nu anders met zaken kan omgaan.

Wie is Paul?

Ik ben nu zo’n zeven jaar coach. In de laatste jaren heb ik mij gespecialiseerd op het gebied van coachen rondom kanker. Ik ben hiermee in aanraking gekomen door mijn vrouw. Zij is overleden aan kanker. Dit betekent dat ik er ineens weer alleen voor stond en ik mijn plek hier weer heb moeten ontdekken, moeten (terug) vinden. Ik weet wat het is als man om ‘stoer en sterk’ te moeten zijn en voor wie? De periode na haar overlijden was een rollercoaster en ik ging maar door want ‘dat hoort er tenslotte bij’. Als er dan in een korte periode nog een aantal andere zaken op je pad komen waar je mee te dealen hebt… ik kan je zeggen dat mijn proces ook veel heeft laten zien en ik nu verder kan en kan accepteren wat er is.

Dankbaar

Natuurlijk had ik het heel erg leuk gevonden als zij nog in mijn leven zou zijn. Maar ik ben haar ook heel dankbaar: dankzij haar kan ik nu dit werk doen. Tijdens de coaching wil ik mensen stimuleren om hun vaste en automatische patronen los te laten. Ik probeer hen tot nieuwe inzichten te laten komen, en de focus te leggen op de dingen die zij nog wél kunnen. Zo hoeven zij niet meer bang en onzeker te zijn, maar krijgen ze de regie over hun leven terug.

Wil jij ontdekken waar jouw mogelijkheden liggen? Wil jij de toekomst weer aan kijken en ontdekken wat en waar jouw kracht ligt? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en we gaan samen de uitdaging aan!

 

“Als het leven je uitdaagt met tegenslagen,

daag jezelf dan uit om er sterker uit te komen!”

 

Gerelateerde artikelen

Leer na kanker je talenten te benutten

Leer na kanker je talenten te benutten

Wanneer je kanker hebt gehad kan het lastig zijn om het normale leven weer te op te pakken. Je leven is veranderd, jij bent soms (mee)veranderd en je wil weer ontdekken waar jouw talenten liggen. Coaching kan je hierbij helpen.

lees verder
Leven met kanker, hoe ga ik om met mijn emoties?

Leven met kanker, hoe ga ik om met mijn emoties?

Dat leuke tv-programma waar iedereen het over heeft, een drankje in een knus koffiecafé, zonlicht na een zware regenbui of de glimlach van je pasgeboren neefje. Dingen waar je maar moeilijk van kunt genieten als je gedachten en emoties volledig door een ernstige ziekte als kanker beheerst worden. Het is dan moeilijk om je dagelijks leven op te pakken. Op het ene moment ben je misschien nog dankbaar dat je er nog bent. Op het andere moment word je ineens overmand door hevige boosheid. Waarom moest het nou mij overkomen? Ik wil nog zoveel, ik heb nog zoveel dromen.
Hoe klinkt dit: niet meer bang en onzeker zijn. Weer de regie over je eigen leven terugkrijgen. En meer balans ervaren en meer genieten. Stapje voor stapje je pad terugvinden en (her)ontdekken wat er allemaal mogelijk is in je leven.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WIL JIJ OOK MEER INFORMATIE ONTVANGEN? SCHRIJF JE DAN IN EN ONTVANG DE LAATSTE BLOG EN LEUKE TIPS!

Privacybeleid

Dankjewel, je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin