Verzuim en re-integratie
Tussen de 30.000 en 40.000 werknemers krijgen jaarlijks de diagnose kanker en tussen de 60% en 90% keert binnen een periode van 1,5 jaar terug naar het eigen werk of een andere baan.
Daarnaast is het een feit dat er steeds meer van ons gevraagd wordt, zowel van werkgevers als van werknemers en dat dit werkstress oplevert. Dat is niet alleen erg vervelend maar kan ook veel geld kosten. Als werkgever heb je veel taken. Een van die taken is overzicht houden en zorgen dat dingen gebeuren. Natuurlijk worden deze taken ook door andere afdelingen gedaan en vind je het belangrijk dat je werknemers goed in hun vel zitten, het naar hun zin hebben en doen waar ze voor aangenomen zijn.
Wat doe je als je merkt dat bepaalde zaken niet prettig verlopen of zijn er veel ziek, lopen bijvoorbeeld tegen een burn-out aan of ontslagmeldingen? Daar is vaak een reden voor en hoe ga je dat gesprek aan? Als de reden bekend is wat kun je dan doen? Is er tijd voor de begeleiding van de werknemer, is er tijd om te kunnen praten, te coachen op de job, klopt de baan nog bij de persoon?
Langdurig uit het werkproces
In de huidige tijd is dit dé ziekte die ervoor kan zorgen voor een langere periode van uitval binnen de organisatie. Onderzoeken en het traject wat vaak heftig is, twijfel of toekomstplannen nog wel haalbaar zijn. Soms is een ernstige ziekte een aanleiding om na te gaan denken of iemand nog wel op de juiste weg is en ontstaat de vraag of het werk nog wel zo belangrijk is. Werkzaamheden moeten vaak worden onderbroken voor behandelingen en langere uitval is bijna standaard. Er gebeurd zo veel dat het voor de werknemer een emotionele periode is die hem of haar vaak dwingt verder te kijken, wat wil ik nu?
Terug aan het werk
De werknemer wil (soms) zo snel mogelijk weer aan het werk, wil graag verder en zijn of haar normale leven weer oppakken. Door alle behandelingen is het mogelijk dat vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen parten spelen om het werk om een goede manier te hervatten. Het is mogelijk dat oude werkzaamheden op een andere manier moet gaan doen of zelfs niet meer mogelijk zijn.
Als werkgever betekent dit dat je bespreekbaar kunt houden hoe je het beste samen verder wilt en kunt. Als werkgever is het van belang om met elkaar in gesprek te blijven, rekening te houden met de ziekteperiode en de mogelijkheid om begeleiding en ondersteuning aan te bieden en op deze manier betrokken te blijven. Op deze manier ontstaat er een vertrouwensband en kan er worden gesproken over de mogelijkheden en veranderingen die kunnen ontstaan door de behandelingen op het moment dat de werknemer weer kan re-integreren.
Onderzoek
Er is tot op heden geen of weinig onderzoek gedaan welke methode van werkhervatting het beste werkt (info NFK). Dat maakt het niet altijd eenvoudig voor werkgever en werknemer. Waar doe je verstandig aan, welke belasting is mogelijk, kun je direct concrete doelen stellen.
Sommige gevolgen van kanker(behandelingen) zijn direct merkbaar en gaan na verloop van tijd over of verminderen aanzienlijk. Anderen worden pas na jaren merkbaar, de ‘late gevolgen’ van kanker. Dit zijn vaak psychische, sociale en maatschappelijke gevolgen en kunnen van invloed zijn op het werk. Zelfbeeld, angst, zingeving en veranderingen in de relatie komen na een langere periode naar voren. De behandelingen zijn achter de rug en de rust is terug, er ontstaat tijd om na te denken.
Een HR-afdeling heeft de juiste kennis over de re-integratie, wet- en regelgeving bij ziekte en weet ook de juiste partijen in te schakelen die kunnen begeleiden bij de re-integratie na kanker.
Uitval door late gevolgen
De late gevolgen van kanker kunnen (opnieuw) zorgen voor uitval van de werknemer. Als ervaringsdeskundige en gespecialiseerd coach rondom kanker kan ik de werknemer (verder) ondersteunen op zijn ontdekkingstocht naar de toekomst, inzicht in de veranderingen en de mogelijkheden die er nog altijd zijn. Verder kijken, verder kunnen en vooral verder kunnen werken, doen wat je leuk vindt.
Een coachtraject leidt niet altijd direct tot snellere inzet van de medewerker. Het coachtraject kan voor de werkgever én voor de werknemer meer inzicht bieden in de (nieuwe) mogelijkheden en de eventuele beperkingen in de werkzaamheden. Er kan sneller en efficiënter worden afgestemd tussen de werkgever en werknemer waardoor er minder verzuimkosten ontstaan.
Kansen en mogelijkheden
Door gesprekken en coaching ontstaat er inzicht en overzicht in kansen, moeilijkheden en vooral mogelijkheden. Het is belangrijk om op mensniveau met elkaar te werken. Wederzijds respect, actief luisteren en actief ondernemen, dat is waar ik voor sta. Ieder mens en ieder bedrijf is uniek, het coachtraject is dat ook.
Een persoonlijk coachtraject is een goede passende optie waardoor mensen weer goed in hun vel gaan zitten en met nieuwe, positieve, inzichten weer aan het werk gaan. Denk aan kwaliteiten (verder) ontwikkelen, verbetering van communicatie, nieuwe inzichten of hernieuwde focus.
Ik geef inzicht in de moeilijkheden, de kansen en vooral de mogelijkheden. Voor mens en organisatie. Door met elkaar in gesprek te gaan ontstaat er een nieuwe positieve koers. Werkgever en werknemer worden gericht ondersteund op een positieve manier en een luisterend oor. Mijn manier van coaching is persoonlijk, passend, resultaatgericht en met humor.
Bent u, als werkgever bereid te investeren in het welzijn van uw werknemer? Er zijn verschillende coach-trajecten mogelijk die gemiddeld 4 tot 6 maanden duren. Neem vrijblijvend contact op en laten we de mogelijkheden bespreekbaar maken.