Coaching turns problems into challenges,

challenges into opportunities

and opportunities into gifts.

– Milton Erickson –

Mannen en kanker

Mannen krijgen vaker kanker dan vrouwen. Lang werd gedacht dat roken en andere leeftijdsfactoren daaraan ten grondslag lagen, dat blijkt niet zo te zijn. Er is een genetische verklaring, zo blijkt uit onderzoek van Harvard University en MIT.

Vrouwen hebben een extra kopie van een aantal beschermende genen in hun cellen. Die vormen een extra verdedigingslinie tegen ongecontroleerde celgroei. De gedupliceerde beschermende genen zouden bij sommige kankersoorten voor wel tachtig procent verklaren waarom meer mannen dan vrouwen aan de ziekte lijden.

De verschillen tussen mannen en vrouwen

 Mannen zijn anders dan vrouwen. Ja, mannen zien er anders uit, dat is wel duidelijk. Minder zichtbaar is dat ze ook anders met thema’s omgaan dan vrouwen. Met de vragen die ze hebben, met hun plek en ontwikkeling in hun leven.

Mannen zijn eerder geneigd het ‘zelf op te lossen’. In eenzaamheid, door harder te gaan werken of meer te gaan sporten. Om over drank, de kroeg en ‘andere vrouwen’ maar niet te spreken. Vrouwen zijn bijvoorbeeld vaker actief in het zelfonderzoek. Ze zoeken naar plekken waar ze andere vrouwen kunnen ontmoeten en gaan met gesprekken ‘de diepte in’ over, eigenlijk, van alles.

Ik heb in mijn praktijk gemerkt dat gesprekken met mannen dan ook anders zijn dan met vrouwen. Dat is ook logisch, wij (als man) kijken en denken anders. De gesprekken die we hebben gaan vaak over kracht, eenzaamheid en onmacht. Dit komt voor uit het feit dat mannen meegekregen hebben of zelf denken dat ze sterk moeten zijn, dat dit van hen verwacht wordt. ‘Een man mag niet huilen’ is een uitdrukking die regelmatig langs komt en dan ook met alle kracht wordt gehanteerd. Stel je niet aan en huilen is voor watjes, is ook wat ik van mijn vader heb geleerd.

Dit alles komt voort uit de oertijd, mannen moeten zorgen voor de vrouw en het gezin. Mannen moeten sterk zijn, de vader laten zien dat ze goed en sterk zijn, krachtig genoeg om de lasten te kunnen dragen. In de literatuur is voldoende terug te vinden over de verschillen tussen mannen en vrouwen, hoe wij denken en vooral …waarom wij anders kijken naar de wereld.

Westerse cultuur

In de westerse cultuur is de man in de loop van de geschiedenis afgescheiden van zijn omgeving.  Man zijn heeft niets te maken met spierballenvertoon, de hoogte van een salaris of hoe vaak je seks hebt in de week. In de kern gaat het erom dat oude wonden uit het verleden en alles wat je tegenhoudt onder ogen durft te zien. Zodra je dat doorhebt krijg je je hart, je hoofd en je lef op één lijn en kun je stappen gaan maken in het leven.

Kracht, kwetsbaar zijn en de kunst om het leven te vieren zijn nodig voor verdere ontwikkelingen. Stilstaan is geen optie, je bereikt er niets mee en het levert je ook niet veel (meer) op.

Dat betekent dat je mag laten zien dat je emotioneel kunt en vooral mag zijn, eventueel terecht kunt bij andere mannen om te praten over wat er speelt en hoe jij je voelt. Dat is niet direct kinderachtig, het is bijna een recht wat je hebt in dit leven.

‘Kanker was klaar met mij, maar ik nog niet met kanker’

– Rens van der Rijt –

Man wandelend in het bos met rugzak

In mijn praktijk coach en begeleid ik mannen die kanker hebben (gehad). De thema’s die vaak terugkomen zijn:

  • Eenzaamheid – ik red me wel, ik doe het wel alleen!
  • Dwangmatige competitie – ik ben de grootste, de beste, de sterkste, ik ben een man!
  • Emotionele schroom – als ik me kwetsbaar opstel is dat gevaarlijk dus voel ik liever niet!

Als kanker dan om de hoek komt kijken, bij jou als man of de ziekte wordt geconstateerd bij je partner, dan gebeurd er (vaak) iets met je gevoel, je emotie. Als er kanker is geconstateerd heeft dit al een enorme impact op het leven van jou, als man, je partner en eventuele kinderen. We hebben al gezien dat een man minder makkelijk communiceert en dat in gesprek gaan met een ‘vreemde’, bijvoorbeeld in het ziekenhuis, soms nog meer blokkeert dan je openstelt. Op die momenten komt ‘ik moet sterk zijn’ of mijn partner mag niet zien dat ik huil nog sterker naar voren.

Zweverig?

Coaching en de gesprekken die we voeren zijn beslist niet zweverig. We bespreken jouw thema zoals vermoeidheid, zelfbeeld, je relatie, je werk of waar jij over wilt praten en het maakt niet uit of het voor jou dagelijkse dingen zijn of iets anders is. Jij bepaalt jouw pad en ik ben er voor jou om te luisteren, te (onder)steunen waar nodig en weet waar het over gaat als je over de ziekte of de thema’s eromheen wilt praten.

Bospad, hoe ver ga jij nog door? Pak jij de brug of ga jij  erbij zitten?

Ook ik heb, als man, moeten leren om te praten nadat ik er alleen voor kwam te staan. Ik ben onderuitgegaan, heb geleerd, ben opgestaan. weer gevallen en weer…… Ik heb geleerd dat praten ruimte geeft voor emotie en mijn ontwikkeling. Ik sta niet stil en groei nog steeds in mijn persoonlijke ontwikkeling! Dat is oké, het leven is er om te groeien, te ontwikkelen en vooral om te genieten!

Natuurlijk mis ik mijn vrouw en partner!  Door alles wat er gebeurd is ben ik wel gaan ontdekken wat mijn mogelijkheden zijn! Ik heb geleerd dat ik niet bang hoef te zijn voor de werkelijkheid en blijf ik krachtig in verbinding met mijn eigen basis, mijn eigen authentieke kracht! Die authentieke kracht heb ik wel (weer) moeten herontdekken. 

Dagelijks leven

Coaching is praten over wat jou (op dat moment) raakt, praten over waar je tegenaan loopt in het dagelijks leven. Dezelfde zaken als waar we met vrouwen over kunnen of willen praten maar vanuit een heel ander standpunt. We hoeven niet te laten zien dat we man zijn, we mogen en kunnen onszelf zijn op dat moment en dat geeft rust en inzicht.

De coaching, de gesprekken vinden plaats in de natuur, in het bos of bijvoorbeeld langs het strand. Als je wandelt komt je lichaam en hoofd vanzelf in beweging maar ook je geest, wat nieuwe creativiteit en inzichten kan opleveren! Uiteraard bestaat de mogelijkheid bij jou thuis of in een coachruimte bij jou in de buurt de gesprekken aan te gaan. Jij bepaalt wat en waar het voor jou het meest comfortabel is en waar jij je goed voelt, daar gaat het tenslotte om. We bespreken dit en maken daar samen afspraken over.

Wil je meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

 

Wil jij ook meer informatie ontvangen?

Schrijf je dan in en ontvang de laatste blog en leuke tips!

Privacybeleid

Dankjewel, je inschrijving is gelukt!