Home » Blog artikelen » Leven met kanker » Wereldkankerdag: kanker verandert je leven
4 februari wereldkankerdag: kanker verandert je leven

Wereldkankerdag: kanker verandert je leven

door | 27 jan, 2020 | Leven met kanker

Leestijd: 3 minuten.

Op 4 februari is het Wereldkankerdag. Op deze dag worden door het hele land evenementen georganiseerd voor mensen die op verschillende manieren met kanker te maken hebben gekregen. Want kanker kan je wereld behoorlijk op zijn kop zetten. Natuurlijk wanneer je zelf de diagnose hebt gekregen, maar ook als je de partner bent van iemand met kanker.

Machteloos en onzeker

In Nederland wordt elk jaar bij ongeveer 86.000 mensen kanker vastgesteld. Dat is naar voor de persoon zelf, maar natuurlijk ook ingrijpend voor ieder gezinslid. Als naaste kun je je machteloos en onzeker voelen. Je wilt iets doen of zeggen, maar weet niet altijd goed wat. De pijn en angst kun je niet wegnemen. Tegelijkertijd gaat het gewone leven ook door. Kinderen moeten naar school en sport, er moeten boodschappen komen en waarschijnlijk moet je gewoon aan het werk. En dat terwijl je partner in de ondersteuning wegvalt.

Twee reacties mogelijk

Ik ben coach, en gespecialiseerd in ondersteuning bij kanker. Als ervaringsdeskundige weet ik dat een ziekte sociaal emotioneel en erg ingrijpend kan zijn. Wanneer een partner ziek is, zijn er vaak twee typen reacties. Of iemand bevriest, krijgt weinig meer uit handen, óf die persoon gaat keihard aan het werk. Alles wat de zieke niet meer kan, pakt de ander dan op. Het lastige is dat daarmee de draagkracht van de gezonde partner ook te lijden heeft onder de ziekte.

Na genezing

Maar ook na genezing is het leven niet (meer) als voorheen. De dynamiek in een relatie, een gezin verandert tijdens de ziekte dus erg. En dat valt niet meteen weer op zijn plek wanneer de ziekte voorbij is. Op Wereldkankerdag staat dat centraal. Die bewustwording dat als je ziek bent geweest, het leven vaak niet zomaar verder gaat. Je hebt per slot van rekening niet zomaar een verkoudheid achter de rug. Wanneer je geconfronteerd wordt met de mogelijkheid dood te kunnen gaan, gaan mensen nu eenmaal vaak anders in het leven staan.’

Het leven verandert

Ik heb daar van zeer dichtbij ervaring mee. Mijn vrouw was altijd al een energiek en ondernemend type. Maar toen ze ziek werd, kwam dat nog meer naar voren. Ze was een echte stuiterbal, wilde alles uit het leven halen wat er nog in zat. Dat gebeurt heel veel mensen. Tijdens of na hun ziekte willen ze opeens dingen doen die ze altijd al wilden, maar nooit de tijd voor namen. Als partner kan dat lastig zijn, want zo heb je diegene niet altijd gekend. Je zit er misschien niet eens altijd op te wachten.

De toekomst vormgeven

Stel bijvoorbeeld dat een persoon altijd heel rustig en gelijkmatig leefde, en plotseling vol levensenergie alle kansen probeert aan te grijpen. Dat is prachtig, maar die ommezwaai heeft de partner misschien niet of nog niet gemaakt. Daar kun je wel wat ondersteuning bij gebruiken. In de coaching is er daarom ruimte voor alle gevoelens die er bestaan rondom kanker en je relatie. Want het leven is veranderd. Maar heel graag reik ik je de handvatten aan om die nieuwe toekomst naar wens te kunnen vormgeven.

Over Paul Simons

Ik ben nu zo’n zeven jaar coach. In de laatste jaren heb ik mij gespecialiseerd op het gebied van coachen rondom kanker. Ik ben hiermee in aanraking gekomen door mijn vrouw. Zij is overleden aan kanker. Natuurlijk had ik het heel erg leuk gevonden als zij nog in mijn leven zou zijn. Maar ik ben haar ook heel dankbaar: dankzij haar kan ik nu dit werk doen. Tijdens de coaching wil ik mensen stimuleren om hun vaste en automatische patronen los te laten. Ik probeer hen tot nieuwe inzichten te laten komen, en de focus te leggen op de dingen die zij nog wél kunnen. Zo hoeven zij niet meer bang en onzeker te zijn, maar krijgen ze de regie over hun leven terug.

Merk jij dat jouw relatie verandert, weet dat het niet vreemd is. Kanker is niet alleen ziek zijn, het kan zorgen voor (andere) inzichten. Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn, wil jij in gesprek kunnen? Ik kan je een luisterend oor bieden zonder oordeel. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Leer na kanker je talenten te benutten

Leer na kanker je talenten te benutten

Wanneer je kanker hebt gehad kan het lastig zijn om het normale leven weer te op te pakken. Je leven is veranderd, jij bent soms (mee)veranderd en je wil weer ontdekken waar jouw talenten liggen. Coaching kan je hierbij helpen.

lees verder
Weer aan het werk na kanker

Weer aan het werk na kanker

Wanneer je te horen hebt gekregen dat je behandelingen tegen kanker met succes zijn afgerond, ben je natuurlijk ontzettend blij. Je wilt misschien weer aan het werk, met de kinderen spelen en ze naar school brengen, sporten… Met andere woorden, een normaal leven leiden. Veelal wordt gedacht dat wanneer je genezen bent verklaard, je dit leven vanzelf weer oppakt. Maar dat is vaak niet het geval. Wanneer je gaat re-integreren, kan het zijn dat het moeilijker gaat dan je van tevoren mogelijk had gedacht. Je hebt (al lange tijd) weinig contact met collega’s gehad en ervaart mogelijk nog na-effecten. Bovendien kun je heel anders in het leven staan wanneer je erg ziek bent geweest. Als coach rondom kanker begeleidt geregeld mensen die hiermee te maken krijgen. Wat zijn de mogelijkheden om te re-integreren?

lees verder
Werken na kanker: dat valt niet altijd mee

Werken na kanker: dat valt niet altijd mee

Er komt steeds meer aandacht voor het werken na een herstelproces van ziekte. Het lijkt zo eenvoudig om weer verder te gaan waar je gebleven was, soms gaat het goed en soms…. Hoe ga je daarmee om, hoe kun je samen met de werkgever weer een mooie balans vinden zodat jij er energie van krijgt. In mijn nieuwste blog lees je over de mogelijkheden en hoe ik je daar bij kan ondersteunen. Heb je vragen of wil je meer informatie? Ik vertel je graag over de mogelijkheden.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WIL JIJ OOK MEER INFORMATIE ONTVANGEN? SCHRIJF JE DAN IN EN ONTVANG DE LAATSTE BLOG EN LEUKE TIPS!

Privacybeleid

Dankjewel, je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin