Home » Blog artikelen » Leven met kanker » Wereldkankerdag: kanker verandert je leven
4 februari wereldkankerdag: kanker verandert je leven

Wereldkankerdag: kanker verandert je leven

door | 27 jan, 2020 | Leven met kanker

Leestijd: 3 minuten.

Op 4 februari is het Wereldkankerdag. Op deze dag worden door het hele land evenementen georganiseerd voor mensen die op verschillende manieren met kanker te maken hebben gekregen. Want kanker kan je wereld behoorlijk op zijn kop zetten. Natuurlijk wanneer je zelf de diagnose hebt gekregen, maar ook als je de partner bent van iemand met kanker.

Machteloos en onzeker

In Nederland wordt elk jaar bij ongeveer 86.000 mensen kanker vastgesteld. Dat is naar voor de persoon zelf, maar natuurlijk ook ingrijpend voor ieder gezinslid. Als naaste kun je je machteloos en onzeker voelen. Je wilt iets doen of zeggen, maar weet niet altijd goed wat. De pijn en angst kun je niet wegnemen. Tegelijkertijd gaat het gewone leven ook door. Kinderen moeten naar school en sport, er moeten boodschappen komen en waarschijnlijk moet je gewoon aan het werk. En dat terwijl je partner in de ondersteuning wegvalt.

Twee reacties mogelijk

Ik ben coach, en gespecialiseerd in ondersteuning bij kanker. Als ervaringsdeskundige weet ik dat een ziekte sociaal emotioneel en erg ingrijpend kan zijn. Wanneer een partner ziek is, zijn er vaak twee typen reacties. Of iemand bevriest, krijgt weinig meer uit handen, óf die persoon gaat keihard aan het werk. Alles wat de zieke niet meer kan, pakt de ander dan op. Het lastige is dat daarmee de draagkracht van de gezonde partner ook te lijden heeft onder de ziekte.

Na genezing

Maar ook na genezing is het leven niet (meer) als voorheen. De dynamiek in een relatie, een gezin verandert tijdens de ziekte dus erg. En dat valt niet meteen weer op zijn plek wanneer de ziekte voorbij is. Op Wereldkankerdag staat dat centraal. Die bewustwording dat als je ziek bent geweest, het leven vaak niet zomaar verder gaat. Je hebt per slot van rekening niet zomaar een verkoudheid achter de rug. Wanneer je geconfronteerd wordt met de mogelijkheid dood te kunnen gaan, gaan mensen nu eenmaal vaak anders in het leven staan.’

Het leven verandert

Ik heb daar van zeer dichtbij ervaring mee. Mijn vrouw was altijd al een energiek en ondernemend type. Maar toen ze ziek werd, kwam dat nog meer naar voren. Ze was een echte stuiterbal, wilde alles uit het leven halen wat er nog in zat. Dat gebeurt heel veel mensen. Tijdens of na hun ziekte willen ze opeens dingen doen die ze altijd al wilden, maar nooit de tijd voor namen. Als partner kan dat lastig zijn, want zo heb je diegene niet altijd gekend. Je zit er misschien niet eens altijd op te wachten.

De toekomst vormgeven

Stel bijvoorbeeld dat een persoon altijd heel rustig en gelijkmatig leefde, en plotseling vol levensenergie alle kansen probeert aan te grijpen. Dat is prachtig, maar die ommezwaai heeft de partner misschien niet of nog niet gemaakt. Daar kun je wel wat ondersteuning bij gebruiken. In de coaching is er daarom ruimte voor alle gevoelens die er bestaan rondom kanker en je relatie. Want het leven is veranderd. Maar heel graag reik ik je de handvatten aan om die nieuwe toekomst naar wens te kunnen vormgeven.

Over Paul Simons

Ik ben nu zo’n zeven jaar coach. In de laatste jaren heb ik mij gespecialiseerd op het gebied van coachen rondom kanker. Ik ben hiermee in aanraking gekomen door mijn vrouw. Zij is overleden aan kanker. Natuurlijk had ik het heel erg leuk gevonden als zij nog in mijn leven zou zijn. Maar ik ben haar ook heel dankbaar: dankzij haar kan ik nu dit werk doen. Tijdens de coaching wil ik mensen stimuleren om hun vaste en automatische patronen los te laten. Ik probeer hen tot nieuwe inzichten te laten komen, en de focus te leggen op de dingen die zij nog wél kunnen. Zo hoeven zij niet meer bang en onzeker te zijn, maar krijgen ze de regie over hun leven terug.

Merk jij dat jouw relatie verandert, weet dat het niet vreemd is. Kanker is niet alleen ziek zijn, het kan zorgen voor (andere) inzichten. Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn, wil jij in gesprek kunnen? Ik kan je een luisterend oor bieden zonder oordeel. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Hoe richt ik mijn leven in nu ik ziek ben

Hoe richt ik mijn leven in nu ik ziek ben

Hoe richt ik mijn leven in nu ik ziek ben? Als je te horen krijgt dat je ziek bent, kan dat voelen als het einde van de wereld zoals je die kende. Opeens is alles anders. Werk komt op een laag pitje te staan, medische behandeling is nu wat ertoe doet. Dat, en de hoop dat je lichaam zal genezen. Het voelt misschien machteloos. Want net zoals je er geen invloed op had dat je ziek werd, lijk je maar weinig invloed te hebben op je genezing. Die machteloosheid kan je het gevoel geven dat je weinig grip meer op je leven hebt. Lees hier meer over de mogelijkheden die er zijn om jouw pad weer te vinden!

lees verder
Leven met kanker, hoe ga ik om met mijn emoties?

Leven met kanker, hoe ga ik om met mijn emoties?

Dat leuke tv-programma waar iedereen het over heeft, een drankje in een knus koffiecafé, zonlicht na een zware regenbui of de glimlach van je pasgeboren neefje. Dingen waar je maar moeilijk van kunt genieten als je gedachten en emoties volledig door een ernstige ziekte als kanker beheerst worden. Het is dan moeilijk om je dagelijks leven op te pakken. Op het ene moment ben je misschien nog dankbaar dat je er nog bent. Op het andere moment word je ineens overmand door hevige boosheid. Waarom moest het nou mij overkomen? Ik wil nog zoveel, ik heb nog zoveel dromen.
Hoe klinkt dit: niet meer bang en onzeker zijn. Weer de regie over je eigen leven terugkrijgen. En meer balans ervaren en meer genieten. Stapje voor stapje je pad terugvinden en (her)ontdekken wat er allemaal mogelijk is in je leven.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

WIL JIJ OOK MEER INFORMATIE ONTVANGEN? SCHRIJF JE DAN IN EN ONTVANG DE LAATSTE BLOG EN LEUKE TIPS!

Privacybeleid

Dankjewel, je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin