Home » Blog artikelen » Leven met kanker » Weer aan het werk na kanker
Weer aan het werk na kanker

Weer aan het werk na kanker

door | 14 mrt, 2020 | Leven met kanker

Leestijd: 3 minuten

Wanneer je te horen hebt gekregen dat je behandelingen tegen kanker met succes zijn afgerond, ben je natuurlijk ontzettend blij. Je wilt misschien weer aan het werk, met de kinderen spelen en ze naar school brengen, sporten… Met andere woorden, een normaal leven leiden. Veelal wordt gedacht dat wanneer je genezen bent verklaard, je dit leven vanzelf weer oppakt. Maar dat is vaak niet het geval.

Vermoeidheid door kanker

Eén van de klachten die veel voorkomt na kankerbehandelingen, is vermoeidheid. Vermoeidheid kan leiden tot een lagere kwaliteit van leven en verminderd functioneren bij activiteiten in het dagelijks leven. Maar hoe komt het eigenlijk dat vermoeidheid zo vaak voorkomt na de kanker? De vermoeidheid wordt in vele gevallen veroorzaakt door bloedarmoede of een verhoogd aantal afbraakproducten in het bloed, zoals lichaams-eiwitten en vetten. Daarnaast kan de vermoeidheid komen door ijzergebrek of een verminderde eetlust. Ook andere factoren kunnen ervoor zorgen dat je langer moe blijft. Bijvoorbeeld omdat de kanker onvoldoende verwerkt is.

Weer re-integreren

Wanneer je gaat re-integreren, kan het zijn dat het moeilijker gaat dan je van tevoren mogelijk had gedacht. Je hebt (al lange tijd) weinig contact met collega’s gehad en ervaart mogelijk nog na-effecten. Bovendien kun je heel anders in het leven staan wanneer je erg ziek bent geweest. Coach Paul Simons begeleidt geregeld mensen die hiermee te maken krijgen. ‘Vaak wordt verwacht dat iemand na ziekte in een aantal maanden weer terug is op de voormalige hoeveelheid uren’, vertelt Paul. ‘Maar sommige mensen kunnen simpelweg niet meer 36 of 40 uur meer werken, terwijl een werkgever daar wel op rekent.’

Verwachtingen bijstellen

‘Wanneer er zo’n verschil is in de verwachtingen, kunnen er strubbelingen ontstaan. Zowel tussen werkgever en werknemer, als in de werknemer zelf. En dat kan die vermoeidheid alleen maar erger maken.’ Hierbij spelen vaak ook niet-helpende gedachten mee. Paul: ‘Misschien ben je erg bang dat de ziekte weer terugkeert, of heb je gedachtes als ‘Ik móet positief blijven’, ‘Er wordt verwacht dat alles zo snel mogelijk weer normaal wordt’ of ‘Mijn moeheid betekent dat ik nog steeds ziek ben’. Op die manier kan het heel moeilijk zijn om activiteiten te doseren (werk, hobby’s, huishouden, sociaal leven) of legt de omgeving al snel te veel druk op.

Aanpassing

Herstel vereist echter aanpassing. ‘Omdat je leven is veranderd, kunnen de activiteiten niet meer zoals vóór de ziekte plaatsvinden. Het kan lastig zijn om de juiste balans te vinden’, legt Paul uit. ‘In deze fase is overleg met de werkgever heel belangrijk. We willen in kaart hebben wat beide partijen precies verwachten. Vaak is het niet realistisch om in een paar maanden weer helemaal gere-integreerd te zijn, maar kan dat wel oplopen tot negen maanden.’

Kijken naar mogelijkheden

‘Om toch weer stappen in de richting van werk te zetten, help ik je te ontdekken wat je nog denkt te kunnen en te willen. Samen kijken we waar je nog tegenaan loopt en wat je wel of niet kan. Ook kunnen we oriënteren op mogelijkheden binnen de organisatie een andere, betere plek voor je te vinden. Want als je kanker hebt gehad, kan dat ook je ogen openen en helpen inzien dat iets anders toch beter bij je past. Dat maakt zo’n coachingstraject altijd maatwerk. Ik help je graag verder.’

Wie ben ik?

Ik ben nu zo’n zeven jaar coach. In de laatste jaren heb ik mij gespecialiseerd op het gebied van coachen rondom kanker. Ik ben hiermee in aanraking gekomen door mijn vrouw. Zij is overleden aan kanker. Natuurlijk had ik het heel erg leuk gevonden als zij nog in mijn leven zou zijn. Maar ik ben haar ook heel dankbaar: dankzij haar kan ik nu dit werk doen. Tijdens de coaching wil ik mensen stimuleren om hun vaste en automatische patronen los te laten. Ik probeer hen tot nieuwe inzichten te laten komen, en de focus te leggen op de dingen die zij nog wél kunnen. Zo hoeven zij niet meer bang en onzeker te zijn, maar krijgen ze de regie over hun leven terug.

Wil jij meer weten over de mogelijkheden om te re-integreren of worstel je met vermoeidheid waardoor je merkt dat werken minder leuk wordt? Neem vrijblijvend contact op en wij bespreken samen de mogelijkheden zodat jij weer verder kunt.

 

“Als je het woord ‘moeilijk’ weg laat zul je zien

dat het vanzelf ‘makkelijker’ gaat”

Gerelateerde artikelen

Ik ben altijd moe en wil mijn energie terug

Ik ben altijd moe en wil mijn energie terug

Dat je genezen bent van een ziekte als kanker is natuurlijk ontzettend fijn. Het betekent niet meteen dat je klachtenvrij bent. Eén van de belangrijkste klachten na kanker is vermoeidheid en kun je soms het gevoel krijgen dat je er alleen voor staat. Gelukkig is dit niet het geval, de juiste hulp kan je verder helpen.

Lees meer
Leven met kanker: Zorg voor een stabiele basis in je relatie

Leven met kanker: Zorg voor een stabiele basis in je relatie

Samen oud worden, allerlei wereldreizen maken, jullie (klein)kinderen zien opgroeien, samen een nieuw huis bouwen. Verwachtingen over de toekomst die misschien heel vanzelfsprekend lijken, maar op zijn minst tijdelijk op losse schroeven komen te staan als je wordt geconfronteerd met kanker. Want niet alleen je lichaam gaat door een rollercoaster door deze ziekte; élk aspect van je leven staat ineens op zijn kop. Veranderingen in je relatie zijn hierdoor onvermijdelijk. Kanker hoeft echter niet je relatie te verzieken.
Tijdens de coach-gesprekken kunnen we zoeken naar een stabiele basis.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in en ontvang1x per maand mijn nieuwsbrief met mijn laatste blog, tips, informatie en nieuws!

Je hebt je met succes ingeschreven en ontvangt maximaal 1x per maand een nieuwsbrief!

Tweet
Share
Share
Pin