Home » Blog artikelen » Leven met kanker » Weer aan het werk na kanker
Weer aan het werk na kanker

Weer aan het werk na kanker

door | 14 mrt, 2020 | Leven met kanker

Leestijd: 3 minuten

Wanneer je te horen hebt gekregen dat je behandelingen tegen kanker met succes zijn afgerond, ben je natuurlijk ontzettend blij. Je wilt misschien weer aan het werk, met de kinderen spelen en ze naar school brengen, sporten… Met andere woorden, een normaal leven leiden. Veelal wordt gedacht dat wanneer je genezen bent verklaard, je dit leven vanzelf weer oppakt. Maar dat is vaak niet het geval.

Vermoeidheid door kanker

Eén van de klachten die veel voorkomt na kankerbehandelingen, is vermoeidheid. Vermoeidheid kan leiden tot een lagere kwaliteit van leven en verminderd functioneren bij activiteiten in het dagelijks leven. Maar hoe komt het eigenlijk dat vermoeidheid zo vaak voorkomt na de kanker? De vermoeidheid wordt in vele gevallen veroorzaakt door bloedarmoede of een verhoogd aantal afbraakproducten in het bloed, zoals lichaams-eiwitten en vetten. Daarnaast kan de vermoeidheid komen door ijzergebrek of een verminderde eetlust. Ook andere factoren kunnen ervoor zorgen dat je langer moe blijft. Bijvoorbeeld omdat de kanker onvoldoende verwerkt is.

Weer re-integreren

Wanneer je gaat re-integreren, kan het zijn dat het moeilijker gaat dan je van tevoren mogelijk had gedacht. Je hebt (al lange tijd) weinig contact met collega’s gehad en ervaart mogelijk nog na-effecten. Bovendien kun je heel anders in het leven staan wanneer je erg ziek bent geweest. Coach Paul Simons begeleidt geregeld mensen die hiermee te maken krijgen. ‘Vaak wordt verwacht dat iemand na ziekte in een aantal maanden weer terug is op de voormalige hoeveelheid uren’, vertelt Paul. ‘Maar sommige mensen kunnen simpelweg niet meer 36 of 40 uur meer werken, terwijl een werkgever daar wel op rekent.’

Verwachtingen bijstellen

‘Wanneer er zo’n verschil is in de verwachtingen, kunnen er strubbelingen ontstaan. Zowel tussen werkgever en werknemer, als in de werknemer zelf. En dat kan die vermoeidheid alleen maar erger maken.’ Hierbij spelen vaak ook niet-helpende gedachten mee. Paul: ‘Misschien ben je erg bang dat de ziekte weer terugkeert, of heb je gedachtes als ‘Ik móet positief blijven’, ‘Er wordt verwacht dat alles zo snel mogelijk weer normaal wordt’ of ‘Mijn moeheid betekent dat ik nog steeds ziek ben’. Op die manier kan het heel moeilijk zijn om activiteiten te doseren (werk, hobby’s, huishouden, sociaal leven) of legt de omgeving al snel te veel druk op.

Aanpassing

Herstel vereist echter aanpassing. ‘Omdat je leven is veranderd, kunnen de activiteiten niet meer zoals vóór de ziekte plaatsvinden. Het kan lastig zijn om de juiste balans te vinden’, legt Paul uit. ‘In deze fase is overleg met de werkgever heel belangrijk. We willen in kaart hebben wat beide partijen precies verwachten. Vaak is het niet realistisch om in een paar maanden weer helemaal gere-integreerd te zijn, maar kan dat wel oplopen tot negen maanden.’

Kijken naar mogelijkheden

‘Om toch weer stappen in de richting van werk te zetten, help ik je te ontdekken wat je nog denkt te kunnen en te willen. Samen kijken we waar je nog tegenaan loopt en wat je wel of niet kan. Ook kunnen we oriënteren op mogelijkheden binnen de organisatie een andere, betere plek voor je te vinden. Want als je kanker hebt gehad, kan dat ook je ogen openen en helpen inzien dat iets anders toch beter bij je past. Dat maakt zo’n coachingstraject altijd maatwerk. Ik help je graag verder.’

Wie ben ik?

Ik ben nu zo’n zeven jaar coach. In de laatste jaren heb ik mij gespecialiseerd op het gebied van coachen rondom kanker. Ik ben hiermee in aanraking gekomen door mijn vrouw. Zij is overleden aan kanker. Natuurlijk had ik het heel erg leuk gevonden als zij nog in mijn leven zou zijn. Maar ik ben haar ook heel dankbaar: dankzij haar kan ik nu dit werk doen. Tijdens de coaching wil ik mensen stimuleren om hun vaste en automatische patronen los te laten. Ik probeer hen tot nieuwe inzichten te laten komen, en de focus te leggen op de dingen die zij nog wél kunnen. Zo hoeven zij niet meer bang en onzeker te zijn, maar krijgen ze de regie over hun leven terug.

Wil jij meer weten over de mogelijkheden om te re-integreren of worstel je met vermoeidheid waardoor je merkt dat werken minder leuk wordt? Neem vrijblijvend contact op en wij bespreken samen de mogelijkheden zodat jij weer verder kunt.

 

“Als je het woord ‘moeilijk’ weg laat zul je zien

dat het vanzelf ‘makkelijker’ gaat”

Gerelateerde artikelen

Wereldkankerdag: kanker verandert je leven

Wereldkankerdag: kanker verandert je leven

Op 4 februari is het Wereldkankerdag. Op deze dag worden door het hele land evenementen georganiseerd voor mensen die op verschillende manieren met kanker te maken hebben gekregen. Want kanker kan je wereld behoorlijk op zijn kop zetten. Natuurlijk wanneer je zelf de diagnose hebt gekregen, maar ook als je de partner bent van iemand met kanker. De ziekte verandert niet alleen jouw leven maar kan ook het leven van je partner flink raken. Hoe kun je dit samen oppakken en veerwerken? Lees hier meer….

lees verder
Na kanker je zelfvertrouwen weer terug vinden

Na kanker je zelfvertrouwen weer terug vinden

Als je kanker hebt, of hebt gehad, verandert er veel in je leven. Je lichaam heeft je in de steek gelaten. Zonder dat jij het doorhad, groeide er een kwaadaardig gezwel. Niets wees erop dat jij zo’n ernstige ziekte bij je droeg. Hooguit voelde je soms ergens pijn of was je erg moe. Maar ach, daar heeft iedereen weleens last van. Toch? Nu voel je je onzeker, ben je bang en is je zelfbeeld veranderd. Hoe ga je daarmee om? Je mag trots zijn op je lichaam. Het heeft je niet verraden, maar juist gevochten om weer beter te worden
Natuurlijk is het bij twijfel altijd goed om je arts te raadplegen, en waarschijnlijk moet je sowieso nog regelmatig terugkomen voor controle, maar durf weer vertrouwen te hebben. Onze gezamenlijke gesprekken kunnen je daarbij helpen.

lees verder
Ik ben altijd moe en wil mijn energie terug

Ik ben altijd moe en wil mijn energie terug

Dat je genezen bent van een ziekte als kanker is natuurlijk ontzettend fijn. Het betekent niet meteen dat je klachtenvrij bent. Eén van de belangrijkste klachten na kanker is vermoeidheid en kun je soms het gevoel krijgen dat je er alleen voor staat. Gelukkig is dit niet het geval, de juiste hulp kan je verder helpen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WIL JIJ OOK MEER INFORMATIE ONTVANGEN? SCHRIJF JE DAN IN EN ONTVANG DE LAATSTE BLOG EN LEUKE TIPS!

Privacybeleid

Dankjewel, je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin