Home » Blog artikelen » Leven met kanker » Hoe richt ik mijn leven in nu ik ziek ben
Hoe richt ik mijn leven in nu ik ziek ben

Hoe richt ik mijn leven in nu ik ziek ben

door | 24 okt, 2019 | Leven met kanker

Leestijd: 2 minuten.

Als je te horen krijgt dat je ziek bent, kan dat voelen als het einde van de wereld zoals je die kende. Opeens is alles anders. Werk komt op een laag pitje te staan, medische behandeling is nu wat ertoe doet. Dat, en de hoop dat je lichaam zal genezen. Het voelt misschien machteloos. Want net zoals je er geen invloed op had dat je ziek werd, lijk je maar weinig invloed te hebben op je genezing. Die machteloosheid kan je het gevoel geven dat je weinig grip meer op je leven hebt.

Lusteloos gevoel

Veel mensen die te maken hebben met kanker, voelen zich in het begin nog vol adrenaline. Ze bevinden zich in de vechtmodus: ik wíl overwinnen. Maar hierna ontstaat het omschreven lusteloze gevoel. Je begint eraan gewend te raken dat je ziek bent, het wordt gewoon. Terwijl je leven daarvoor rijk was aan gebeurtenissen, ervaringen, gevoelens en gedachten, staat alles in je leven inmiddels compleet in het teken van ziek zijn.

Je loopt vast

Een ziekte als kanker is nu eenmaal erg ingrijpend. Je wereld staat een beetje stil, en je gaat door een rouwproces omdat je lichaam of geest bepaalde dingen niet meer kunnen of willen doen. Ook kun je je erg vermoeid voelen waardoor je erg beperkt wordt in je activiteiten. Het is niet vreemd dat je hierdoor ook mentaal vastloopt. Wanneer je zoiets meemaakt, voel je je door stress, angst, pijn, vermoeidheid en conditieverlies ontzettend slecht. Maar er zijn wél manieren om hier zo goed mogelijk mee om te gaan, zodat je weer het leven kunt inrichten zoals jij dat wilt, ook al zijn er beperkingen.

Genieten van de mooie dingen

Vraag jezelf bijvoorbeeld af wat je eigenlijk weer zou willen kunnen de komende tijd. Mogelijk vind je het heel lastig om dingen te verzinnen, of denk je dat die dingen onbenullig zijn. Bijvoorbeeld het maken van een wandelingetje, een leuk gesprek met je partner. Maar juist die kleine dingen zijn heel belangrijk, omdat ze niet vanzelfsprekend zijn voor iemand die ziek is, en omdat ze je helpen focussen op wat er wél mogelijk is. Het helpt je bovendien te genieten van het mooie om je heen, al is het maar klein.

Een plekje geven

Een praktische aanpak hierin is erg belangrijk. Want wanneer je overgaat tot actie, tot iets aanpakken, neem je een klein beetje controle terug die je bent kwijtgeraakt door je ziekte. Bovendien leer je dat niet álles aan je ziek is, een groot deel van je is nog steeds gezond. Door dat deel aandacht te geven en sterker te maken, kun je je weer ietsje krachtiger voelen. Door daarbij te leren de ziekte een plekje te geven, kun je stappen maken om verder te gaan. Je hébt een ziekte, maar je bént niet je ziekte.

Jouw pad weer vinden

Dat dit niet altijd in je eentje lukt, is heel normaal. Als coach help ik je graag handvatten aan te reiken om weer grip op je leven te krijgen. Want na een diagnose verandert je leven en dat is, hoe moeilijk ook, een nieuw startpunt in je leven. Graag ontdek ik samen met jou wat er mogelijk is in jouw situatie. Ik ben er om naar je te luisteren, vragen te stellen die jou innerlijk aan het werk zetten en om je te helpen jouw pad weer proberen te vinden. Want dat ligt er ook voor jou, je weet alleen nog niet waarheen het leidt.

Wil je meer informatie, ontdekken waar jouw mogelijkheden liggen? Een kennismakingsgesprek van 45 minuten  is altijd gratis en vrijblijvend!

Gerelateerde artikelen

Leven met kanker, hoe ga ik om met mijn emoties?

Leven met kanker, hoe ga ik om met mijn emoties?

Dat leuke tv-programma waar iedereen het over heeft, een drankje in een knus koffiecafé, zonlicht na een zware regenbui of de glimlach van je pasgeboren neefje. Dingen waar je maar moeilijk van kunt genieten als je gedachten en emoties volledig door een ernstige ziekte als kanker beheerst worden. Het is dan moeilijk om je dagelijks leven op te pakken. Op het ene moment ben je misschien nog dankbaar dat je er nog bent. Op het andere moment word je ineens overmand door hevige boosheid. Waarom moest het nou mij overkomen? Ik wil nog zoveel, ik heb nog zoveel dromen.
Hoe klinkt dit: niet meer bang en onzeker zijn. Weer de regie over je eigen leven terugkrijgen. En meer balans ervaren en meer genieten. Stapje voor stapje je pad terugvinden en (her)ontdekken wat er allemaal mogelijk is in je leven.

lees verder
Werken na kanker: dat valt niet altijd mee

Werken na kanker: dat valt niet altijd mee

Er komt steeds meer aandacht voor het werken na een herstelproces van ziekte. Het lijkt zo eenvoudig om weer verder te gaan waar je gebleven was, soms gaat het goed en soms…. Hoe ga je daarmee om, hoe kun je samen met de werkgever weer een mooie balans vinden zodat jij er energie van krijgt. In mijn nieuwste blog lees je over de mogelijkheden en hoe ik je daar bij kan ondersteunen. Heb je vragen of wil je meer informatie? Ik vertel je graag over de mogelijkheden.

lees verder
Ik ben altijd moe en wil mijn energie terug

Ik ben altijd moe en wil mijn energie terug

Dat je genezen bent van een ziekte als kanker is natuurlijk ontzettend fijn. Het betekent niet meteen dat je klachtenvrij bent. Eén van de belangrijkste klachten na kanker is vermoeidheid en kun je soms het gevoel krijgen dat je er alleen voor staat. Gelukkig is dit niet het geval, de juiste hulp kan je verder helpen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WIL JIJ OOK MEER INFORMATIE ONTVANGEN? SCHRIJF JE DAN IN EN ONTVANG DE LAATSTE BLOG EN LEUKE TIPS!

Privacybeleid

Dankjewel, je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin