Leestijd: 3 minuten.

Nog een paar dagen en het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Tweeduizendnegentien wordt twintigtwintig en dat klinkt wel lekker. Een decennium wordt afgesloten en ik heb niet in de gaten gehad hoe hard dat is gegaan. In dit decennium is veel veranderd in de wereld, mijn omgeving en ook bij mijzelf. Als ik terugkijk naar de afgelopen tien jaar is mijn leven compleet veranderd. Dierbare personen helaas verloren door ziekte, soms bewust afscheid genomen van anderen en mooie dankbare nieuwe ontmoetingen. Alles lijkt te verschuiven, te groeien en te ontwikkelen.

Studeren

In 2019 is er veel gebeurd. Ik ben tevreden over het afgelopen jaar en ja, het kan altijd beter. Maar wat is beter? Ik ben gezond (op een paar kleinigheden na), geniet van heel veel mooie momenten, kan genieten van de natuur als ik aan het wandelen ben en van het leven. Vooral dit laatste begin ik steeds meer te zien en vooral te voelen.

Ik had mezelf voorgenomen dit jaar niet te leren of te studeren, na ruim 7 jaar van studies en opleidingen was dat nodig. Ik kan zeggen: ik heb niets gedaan, behalve de verplichte ‘bijhoudt’ trainingen. Aan de ene kant trots en tegelijk mis ik het leren van nieuwe kennis, de nieuwe ontmoetingen en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden.

Tussenjaar

Ik merk nu dat ik ‘een tussenjaar’ heb genomen en dit is niet bewust geweest. Even nietsdoen en ontdekken wat mijn volgende stappen zijn en wat ik wil gaan doen na mijn tussenjaar. Studeren is heel erg leuk. De kennis, de mogelijkheden en ideeën die je opdoet zijn enorm! Je moet ze ook kunnen verwerken en kunnen implementeren. En mijn manier van leren, studeren en kennis verzamelen, niet denken maar doen en vooral doorgaan heeft mijzelf onbewust op de zijlijn geplaatst. Het was blijkbaar nodig om mijn eigen rust te pakken.

Vanaf deze lijn heb ik gezien en mogen voelen wat er de afgelopen tien jaar allemaal is gebeurd, welke impact het heeft gehad en wat het met mij heeft gedaan en, dat moet ik toegeven, is heel veel geweest!

Anders doen?

Had ik het anders willen doen? Nee, beslist niet! Ik merk steeds meer dat het leven loopt zoals het voor mij op dat moment goed is, wat ik nodig heb. Afdwingen, er tegenin gaan kost heel veel energie en levert, behalve teleurstelling(en), niets op. Ik heb het afgelopen jaar allerlei hele mooie plannen bedacht waar vervolgens niet veel van is gekomen. Het is goed zo, het was er de tijd niet voor. Deze plannen staan allemaal nog klaar om uitgevoerd te worden in de komende jaren, ze ontwikkelen steeds verder en ik voel de energie stromen. Ik kom twintignegentien sterker uit dan dat ik eraan ben begonnen. Heb geleerd te evalueren waarom iets niet gaat, kan nu bewust en weloverwogen keuzes maken en verder kijken waar en wat wel mogelijk is.

Mijn leerproces

Ik merk wel dat ik graag alles alléén wil oplossen en daardoor langer in een bepaalde situatie blijf ‘hangen’ dan nodig is. Ook ik heb iemand nodig heb om te kunnen sparren over bepaalde ideeën en beslissingen en mag daar eerder een hulpvraag voor uitzetten. Meer overleggen en meer rondvragen is dan ook de oplossing! Dat is een echte opsteker en een enorm mooi leerproces voor mezelf!

Leeftijd is niet belangrijk

Ik krijg er binnenkort weer een jaar bij en zit dan op een mooi rond getal, dankbaar dat ik mijn volgend levensjaar mag gaan ervaren en een mooi signaal voor de volgende stap. Het is tijd voor de laatste periode van mijn werkzame leven van verder ontdekken, proberen, ontwikkelen en vooral gaan doen! Leeftijd is maar een getal, niets meer dan cijfers. We laten ons vaak beïnvloeden door een leeftijd en baseren daarop wat wij nog wel of niet kunnen doen. Ik sta aan het begin van een nieuw decennium waarin ik ga genieten van de mogelijkheden die het leven mij bied.

Twintigtwintig

Twintigtwintig wordt dan ook mijn jaar! Ik leer steeds meer te accepteren wie ik zelf ben, leer mezelf steeds beter kennen en weet nu nog meer waar mij eigen kracht ligt. Mijn levenslessen worden steeds duidelijker en helderder. Ik ga nog meer genieten van het leven, nog meer genieten van de mooie mensen om mij heen en mijn praktijk verder uitbouwen. Mijn ideeën omzetten in plannen en die uitvoeren, ontdekken waar ik verder in kan ontwikkelen en ga uiteraard en gelukkig ook fouten maken. Alleen op die manier kan ik leren. Ik ga verder met ondersteuning bieden aan iedereen die daarom vraagt in de vorm van lifecoaching en als coach rondom kanker met psychosociale zorg voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten. Ik ben dankbaar en vooral trots op mezelf dat ik dit mag en kan doen!

 

Ik wens iedereen een prachtig, krachtig en vooral gezond 2020

Geniet van de kleine mooie en eenvoudige dingen van het leven, ze maken je wereld groter dan je jezelf realiseert.

 

Heb jij ook plannen voor twintigtwintig maar weet je (nog) niet goed hoe je ze kunt opstarten of gaan uitvoeren? Wil je dit jaar mooie stappen zetten en kijken naar andere mogelijkheden en daar ondersteuning voor hebben?

Neem vrijblijvend contact op. Tijdens een gesprek van 30 minuten en onder het genot van een kop koffie kom je soms al een stuk verder en kunnen wij samen jouw plannen of ideeën vaak al een stuk concreter maken!

Schrijf je in en ontvang1x per maand mijn nieuwsbrief met mijn laatste blog, tips, informatie en nieuws!

Je hebt je met succes ingeschreven en ontvangt maximaal 1x per maand een nieuwsbrief!