Weer grip op je leven krijgen en

de kwaliteit van je leven weer verhogen

Coaching rondom kanker

 

Mensen die leven met kanker, en uiteraard de mensen om hen heen, hebben vaak het gevoel de grip op hun leven kwijt te raken. Kanker heeft een enorme impact en zorgt voor veel verdriet en onzekerheid.

Ondanks de vele methodes om kanker te genezen, blijft het gissen hoe jouw ziekteproces gaat verlopen. Naast de lichamelijke ongemakken kunnen er ook veel zorgen bij komen kijken en kan gepieker de kop opsteken. Deze piekergedachten kunnen ervoor zorgen dat herstel of het kunnen omgaan met de ziekte niet eenvoudiger wordt. Zelfs in de gelukkige situatie dat je genezen bent verklaard, is het vaak nog niet voorbij. De spanning en onzekerheid blijven vaak aanwezig.

In 2017 hebben ongeveer 110.000 mensen gehoord dat ze een bepaalde vorm van kanker hebben en daarvoor behandeld moeten worden. Dit waren circa 57.000 mannen en 53.000 vrouwen (cijfers KWF 2017) Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Uit onderzoek blijkt dat 86% van deze mensen klachten heeft als gevolg van de ziekte of de behandelingen. De meest voorkomende klachten gaan over emoties, zoals onzekerheid, angst, en somberheid. De klachten vermoeidheid en problemen in de relatie met de partner en soms de kinderen maar ook op het gebied van je werk kunnen er problemen ontstaan.

Kanker neemt je leven over, letterlijk en figuurlijk! Door de ziekte van mijn vrouw heb ik persoonlijk ondervonden hoe kanker het leven over neemt. Vanaf het moment dat de arts je verteld wat er aan de hand is wordt je geleefd, weet je niet wat je te wachten staat. Je kunt eenvoudig meegezogen worden in een negatieve spiraal van angst en onzekerheid. Vaak kom je er pas achter als je niet verder meer kunt. Je hebt de laatste trede bereikt, wil weer verder met je leven en merkt dat er een aantal punten zijn die je iedere keer weer raken en benauwen. Dat is het moment dat je realiseert dat je leven verder gaat en niet weet hoe je met veranderingen van je gedachten, lichaam en leven om moet gaan.

Zou het niet fijn om, ondanks de ziekte en alle uitdagingen die daarbij horen, de kwaliteit van jouw leven weer in eigen hand te nemen? Om, ondanks de keuzes die je moet maken, de gesprekken en alle ongemakken ook weer dat kleine lichtpuntje in de toekomst kunt zien? Om te kunnen genieten van een glimlach en het leven van iedere dag te waarderen, ongeacht wat er nog allemaal staat te gebeuren of wat er allemaal is gebeurd?

Er gebeurt ineens zo veel. Je wordt geleefd en weet niet wat je te wachten staat. Familie en vrienden zijn vaak een enorme steun tijdens het hele ziekteproces maar soms is tijdelijke professionele steun een perfecte aanvulling. Een professional, een ervaringsdeskundige met een luisterend oor die zonder oordeel een stukje met je meewandelt tijdens deze fase van je leven.

Op maat gemaakte trajecten voor mensen die kanker hebben (gehad) of hun naasten. De gesprekken sluiten aan bij jouw behoeften en vinden plaats op een voor jou comfortabele plek, thuis of in de natuur met wandelcoaching. We bespreken de voor jou belangrijkste thema’s zoals omgaan met angst en vermoeidheid, relaties, zingeving of een veranderd zelfbeeld.

 Het doel is tenslotte dat jij weer grip krijgt op jouw leven, zodat er weer een nieuwe balans met meer zelfvertrouwen, rust én energie ontstaat!