Coaching en begeleiding voor werknemers

die willen re-integreren en nog niet

volledig in hun kracht staan

Als kanker je werk raakt

Tussen de 30.000 en 40.000 werknemers krijgen jaarlijks de diagnose kanker en tussen de 60% en 90% keert binnen een periode van 1,5 jaar terug naar het eigen werk of een andere baan.

Wanneer jij kanker krijgt kan er veel veranderen in je leven. Ook op het gebied van werk. Op het moment dat je ziek wordt of er kanker wordt geconstateerd er veel begrip en het lijkt wel dat als je weer schoon bent iedereen denkt dat het allemaal over is. Kanker en de behandeling ervan hebben bijna invloed op jouw werksituatie. Je meld je (gedeeltelijk) ziek, je stopt tijdelijk met werken of je gaat (tijdelijk) minder werken waardoor er financiële gevolgen kunnen ontstaan door terugval van inkomen of meer zorguitgaven. 

Re-integratie

Er is tot op heden geen of weinig onderzoek gedaan welke methode van werkhervatting het beste werkt (info NFK). Dat maakt het niet altijd eenvoudig voor werkgever en werknemer. Waar doe je verstandig aan, welke belasting is mogelijk, kun je direct concrete doelen stellen?

Sommige gevolgen van kanker(behandelingen) zijn direct merkbaar en gaan na verloop van tijd over of verminderen aanzienlijk. Anderen worden pas na jaren merkbaar, de ‘ late gevolgen’ van kanker. Dit zijn vaak psychische, sociale en maatschappelijke gevolgen en kunnen van invloed zijn op het werk. Zelfbeeld, angst, zingeving en veranderingen in de relatie komen na een langere periode naar voren. De behandelingen zijn achter de rug en de rust is terug, er ontstaat tijd om na te denken.

Beperkingen

Top 5 van gevolgen bij kanker bij beperkingen door ‘late gevolgen’op het werk:

  • Vermoeidheid (88%)
  • Verminderde lichamelijke conditie (69%)
  • Concentratieproblemen (63%)
  • Geheugenproblemen (57%)
  • Neuropathie (Zenuwpijn 33%)

Veel mensen die kanker hebben (gehad) geven aan dat sommige late gevolgen zorgen voor beperkingen op het werk. Denk bijvoorbeeld aan vaker een pauze nemen, lager werktempo of zelfs parttime gaan werken. De combinatie van een baan met vermoeidheid, concentratie- of geheugenproblemen levert een minder fijne werksituatie op en kan invloed op je werk maar ook op je leven hebben.

Blijf communiceren

Als je je oude werkzaamheden weer kunt oppakken, dan is het altijd belangrijk om goed met je werkgever over je werk te blijven praten en overleggen. Alleen op die manier kun je je werkgever op de hoogte houden van jouw ontwikkelingen en ook als het een keer niet gaat is hij er snel van op de hoogte. Als je werk niet meer gaat is het een mogelijkheid om andere functie te bespreken die minder zwaar voor je is. Het is niet leuk om erover te praten maar doen alsof er niets aan de hand is en er op een bepaald moment niet meer tegen kunnen is ook geen optie.

Misschien wil je zelfs wel heel iets anders gaan doen en is het een prachtig moment om nieuwe wegen te gaan bepalen en te gaan bewandelen! Dan is het zaak om goed na te denken over wat je wel en niet kunt, voor je gaat solliciteren of verdere stappen onderneemt.

Een coachtraject leidt niet altijd direct tot snellere re-integratie waardoor je sneller kunt gaan werken! Coaching geeft je wel meer inzicht in jouw mogelijkheden maar ook je de onmogelijkheden in je nieuwe leven en op je werk. Hierdoor krijg je sneller duidelijkheid voor jezelf wat jouw doel wordt voor de komende periode.

Burn-out en stress

Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk dat je wil ontdekken of je nog op de goede weg ben in je werk of heb je het zo druk dat je geen rust kunt krijgen in je hoofd. Stress, burn-out, oververmoeid. Je weet (vaak onbewust) wat een oorzaak zou kunnen zijn maar doorzetten en blijven gaan zit vaak in ons systeem. Met coaching en begeleiding kun je ontdekken waar je valkuilen liggen, kun je orde op zaken stellen, competenties (verder) ontwikkelen of je grenzen leren aan te geven.

Graag wil ik je de juiste tools bieden om weer sterk in je leven, in je werk te staan. Weg met stress en doen wat jij leuk vindt. Jouw ideale leven leven en luisteren naar jezelf!

Vergoeding door werkgevers

Ik bied een aantal trajecten aan waaronder begeleiding bij re-integratie na kanker of coaching bij loopbaanvragen zodat jij helder kunt krijgen waar jouw (nieuwe) kracht ligt. Sommige werkgevers vergoeden de kosten van coaching als je aangeeft dat je weer wil gaan werken na kanker. Vraag ernaar bij je werkgever.

Wil je als werkgever meer informatie en de mogelijkheden bekijken? Lees hier meer….

Wil je kennismaken of meer informatie?

Wil jij ook meer informatie ontvangen?

Schrijf je dan in en ontvang de laatste blog en leuke tips!

Privacybeleid

Dankjewel, je inschrijving is gelukt!